– Det är bekymmersamt att vi på nationell nivå nu ser en ökning jämfört med föregående vecka, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell under tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.
I flera regioner syns ett ökat antal inrapporterade fall. I bland annat Västerbotten är situationen fortsatt allvarlig.
– Under de senaste tre veckorna har man haft ett ökat antal fall och man ligger högre än rikssnittet. Man har gjort omfattande insatser och provtagning och effekterna av det hoppas vi man kan skönja nu den närmaste tiden.
I region Stockholm och Västra Götaland har man sedan nyårshelgen haft en kraftig minskning som sedermera gått över i en platåfas — men även där syns nu i stället en ökning i båda regionerna.
– Det är oroväckande att antalet anmälda fall vecka sex var högre än vecka fem. Man ligger lägre än riksgenomsnitten men det är oroväckande att man inte får ned smittan ytterligare, säger Tegmark Wisell om situationen i Stockholm.
Samma sak gäller för Västra Götaland.
Oro för tredje våg
I Skåne syns fortsatt en nedgång, men Skåne har också genomgående legat efter övriga Sverige i den andra vågen, poängterar Tegmark Wisell.
– Där syns fortsatt en lätt minskning jämfört med veckan innan, säger hon.
På frågan om vad det varierande smittoläget i landets regioner betyder för en eventuell så kallad tredje våg svarar Karin Tegmark Wisell att risken för det är hög.
– Det finns en stor oro för det. Vi är inte skyddade i befolkningen ännu.
Det fortsatt allvarliga smittoläget gör att man bör fundera ordentligt kring hur man ska göra med en eventuell sportlovsresa.
– Det här är inget vanligt sportlov. Det är viktigt att röra på sig. Men åker man iväg och gör det är det viktigt att man gör det på ett smittsäkert sätt, säger Tegmark Wisell.
Dålig följsamhet
Samtidigt får Folkhälsomyndigheten rapporter om att det bitvis är dåligt med följsamheten av de råd och restriktioner som råder i landet.
– Det skiljer väldigt mycket från region till region. Det finns en hel del rapporter på att följsamheten kan bli bättre.
Tegmark Wisell säger att det bland annat kan röra sig om saker som att jobba på plats eller att befinna sig i butiker. På följdfråga om det är aktuellt att införa hårdare regler eller lagkrav säger hon att det är en löpande diskussion.
– Det är viktigt att alla delar i kedjan gör sitt yttersta för att följa råden.
Sjukhusvården är fortsatt under hårt tryck. Nio regioner är i förstärkningsläge, tio regioner i stabsläge och två regioner är i normalläge, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
– Över 40 procent av de som intensivvårdas gör det på grund av covid-19. Tittar vi på den senaste sjudagarsperioden minskar antalet covid-19-patienter något. Den minskning vi sett har dock stannat av. Vi har en väldigt hårt belastad sjukvård.
Antalet nya dödsfall som rapporteras har dock börjat sjunka, enligt Folkhälsomyndigheten.
Effekt av vaccin
– Det är förväntat att man för de mest sårbara grupperna kan skönja en effekt av vaccinationerna, säger Karin Tegmark Wisell.
Hittills har 364 120 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Av dem har 141 778 personer fått två doser.
Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, poängterar att mycket information kring viruset, vaccinationen och restriktioner, inklusive färsk information om sportlovet, finns på krisinformation.se.
– En stor del av informationen där finns också översatt till en rad olika språk, säger han.