När Italien meddelade 793 nya dödsfall i lördags var det den högsta noteringen hittills under coronakrisen. Dagarna därpå har antalet för varje enskild dag dock sjunkit successivt, vilket kunde tolkas som en liten, relativ ljusning i situationen.
På tisdagen stiger dagsantalet igen: Ytterligare 743 coronasmittade personer har avlidit i landet.
Premiärminister Giuseppe Conte hoppas att inom en snar framtid kunna ta tillbaka de strikta restriktioner som landet levt under de senaste veckorna. Samtidigt skärps påföljderna för de som bryter mot reglerna ytterligare: att gå emot karantänsregler och liknande kan straffas med böter på upp till motsvarande 30 000 kronor, enligt Conte.
Andra länder följer
Länder som Frankrike och Spanien befaras ligga några veckor bakom Italien i virusets utveckling och spridning. Därför följs de italienska rönen noggrant, men myndigheterna där är än så länge försiktiga med att dra några slutsatser kring hur det blivit som det blivit.
Civilförsvarsmyndighetens chef Angelo Borrelli har gett sitt stöd till regeringens strikta åtgärder och sagt att smittotalen mycket väl kan vara omkring tio gånger så höga som de bekräftade siffror som rapporteras.
Ett stort problem var att människor fortsatte leva sina liv på ett sätt som bidrog till att situationen eskalerade, enligt Borrelli. Han pekar bland annat på en fotbollsmatch i Milano, där Atalanta och Valencia möttes i Champions League den 19 februari, som ett tydligt misstag. 40 000 människor närvarade.
– Vi kan nu säga, när vi tittar tillbaka, att det var en potentiell detonator, säger Angelo Borrelli.
"Otillräckligt bemannade"
24 coronasmittade läkare har avlidit hittills, enligt ett italienskt läkarförbund, som reserverar sig för att alla fall inte nödvändigtvis är direkt kopplade till viruset.
– Våra krafter håller på att ta slut, säger Romano Paolucci, pensionerad läkare som ryckt in igen för att hjälpa till i kampen mot virusutbrottet, till Reuters.
– Vi har otillräckliga resurser och särskilt personal för nu, till råga på allt, börjar även personalen insjukna.
Han arbetar på sjukhuset Oglio Po utanför Cremona, en av de värst drabbade orterna i den virushärjade regionen Lombardiet. 25 av sjukhusets 90 läkare har smittats av viruset och totalt har en femtedel av alla anställda testats positivt, uppger sjukhuschefen Daniela Ferrari.
En liknande situation råder på en rad andra sjukhus i landet.
Sannolikt bidrog brist på skyddsutrustning vid utbrottets början till den stora spridningen bland sjukvårdspersonalen – som sedan i sin tur befaras ha spridit smittan vidare innan de upptäckte att de bar på viruset.