Astra Zeneca om biverkningarna: Inte förväntat

Två regioner stoppar tillfälligt vaccineringen av vårdpersonal efter larm om misstänkta biverkningar som kopplas till vaccinet från Astra Zeneca. Läkemedelsjätten förvånas över den höga andelen vaccinerade som fått symtom.
–Det stämmer inte överens med vad vi har sett, säger Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden.

Flera regioner stoppar tillfälligt vaccineringen av vård- och omsorgspersonal efter larm om misstänkta biverkningar som kopplas till vaccinet från Astra zeneca. Arkivbild.

Flera regioner stoppar tillfälligt vaccineringen av vård- och omsorgspersonal efter larm om misstänkta biverkningar som kopplas till vaccinet från Astra zeneca. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein

Hälsa och sjukvård2021-02-12 17:47

På fredagen tryckte Region Sörmland på stoppknappen. Dagen innan vaccinerades totalt 400 sjukhusanställda med Astra Zeneca-vaccinet – 100 rapporterades sedan ha fått misstänkta biverkningar som till exempel feber.

– Vi stoppar dels för att vi ska utreda men också för att vi inte ska få en för ansträngd personalsituation, säger Magnus Johansson, medicinansvarig i regionen, till SVT Nyheter.

Även Region Gävleborg har beslutat om att tillfälligt pausa användningen av vaccinet och dessutom larmar Region Jönköpings län om överraskande många misstänkta biverkningar efter en större vaccinationsinsats på drygt 500 personer.

"Inte bra"

Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden, beklagar personalbortfallet i regionerna.

– Nej, det är inte bra. Det verkar ha varit en större andel med biverkningar än vad som är förväntat. I studier har vi sett att någonstans runt 10 procent av de som vaccineras förväntas få biverkningar av det här slaget, säger han.

Läkemedelsjätten ska nu följa upp regionernas larm om misstänkta biverkningar.

– Den här typen av biverkningar är förväntade och vi för nu en tät dialog med de här regionerna för att närmare förstå vad som har hänt, säger han.

"Största allvar"

Heddini vill inte spekulera om vad som kan vara orsaken bakom den höga frekvensen av misstänkta biverkningar. Men det finns ingen anledning att vara orolig, säger han.

– Vi tar allt som har att göra med vaccinets säkerhet på största allvar. Men vårt vaccin har nu givits till många miljoner världen över och även i kliniska prövningar och där har vi inte sett några riktigt allvarliga biverkningar.

TT: Man vet att det är vanligt med biverkningar efter vaccinering. Är det dåligt planerat av regionerna att vaccinera så många samtidigt?

– Jag tror inte att det handlar om det. Som jag förstår det har regionerna tagit höjd för det.

Fakta: Astra-vaccinet

Covidvaccinet från Astra Zeneca godkändes den 29 januari i EU och blev därmed det tredje vaccinet som kunde användas mot covid-19 i Sverige. Skyddseffekten beräknas vara 60 procent, enligt Läkemedelsverket.

I Sverige rekommenderas vaccinet till vuxna som är yngre än 65 år, enligt Folkhälsomyndighetens som anser att det fattas tillräcklig data för att personer äldre än så får tillräckligt bra nytta av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!