Astra Zeneca: Varit en "bumpy road"

Astra Zeneca hoppas att förtroendet för läkemedelsjättens vaccin mot covid-19 ska stärkas. –Det har inte varit positiva rubriker, konstaterar Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden.

Astra Zeneca kontor utanför Södertälje. Arkivbild.

Astra Zeneca kontor utanför Södertälje. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-25 17:01

På torsdagen kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att Sverige återupptar vaccinationerna med Astra Zeneca-vaccinet för personer över 65 år. För yngre gäller fortsatt det stopp som beslutades förra veckan efter larm om misstänkta biverkningar.

– Jag tycker det är ett bra besked och jag har full respekt för det beslut som Folkhälsomyndigheten har fattat, säger Andreas Heddini.

Samtidigt har Danmark meddelat att stoppet där förlängs med tre veckor. Astra Zeneca har inga åsikter om vilket beslut som är mest rimligt.

– Jag vill inte recensera nationella folkhälsomyndigheter. Jag har full respekt för att det ser olika ut.

"Får frågor"

EU:s utredning fortsätter. Än finns inget fastställt samband mellan rapporterna om blodproppar, brist på blodplättar och vaccinet. Slutsatsen är dock hittills att det i alla fall rör sig om väldigt sällsynta fall och att nyttan med vaccinet överstiger riskerna.

– Som individ ska man inte vara orolig. Det finns ingen anledning till det, säger Andreas Heddini.

Läkemedelsjätten hoppas att myndigheternas besked ska lugna oroliga och tveksamma personer.

– Vi har fått en del frågor via våra medicinska informationskanal som vi besvarar från bästa förmåga. Vi kan bara upplysa vad våra data visar, men vi kan inte ge dem en rekommendation om att man bör ta vårt vaccin.

"Bumpy road"

Andreas Heddini säger dock att han förstår om folk känner en viss oro inför vaccinet.

– Det har varit lite av en "bumpy road" (skakig väg), säger han.

Heddini avser bara om rapporterna om misstänkta biverkningar utan också om andra faktorer kopplade till vaccinet. Till exempel var det till en början inte känt vilken skyddseffekt Astravaccinet hade för äldre, och läkemedelsjätten har också haft en del kapacitetsproblem.

– Det är klart att om man väger samman det här kan det ha bidragit till en inte helt positiv bild, säger Andreas Heddini.

Astra Zeneca har också blivit utsatt för desinformationskampanjer, men huruvida de har påverkat förtroendet för vaccinet vill företaget inte uttala sig om.

– Vi har givetvis registrerat det och försöker att lära oss så mycket så möjligt. Men jag har inget mer att säga om det i dagsläget, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör för Astra Zeneca i Norden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!