Avgående läkarordförande kritiserar systemet

Sveriges läkarförbunds ordförande Heidi Stensmyren slutar. De sista månaderna på posten beskriver hon som spännande, samtidigt som hon tror att coronapandemin kommer att leda till systemförändringar inom svensk sjukvård. –Det är inte hållbart, någon måste ta det nationella ansvaret, säger hon.

Heidi Stensmyren, avgående ordförande för Sveriges läkarförbund.

Heidi Stensmyren, avgående ordförande för Sveriges läkarförbund.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Hälsa och sjukvård2020-06-15 19:30

Beslutet att inte kandidera igen grundar sig i enligt Heidi Stensmyrens på att hennes tre grundläggande ambitioner för Läkarförbundet har uppfyllts.

– Jag har gjort förbundet mer synligt, våra frågor är nu högst upp på agendan och vi har förbättrat förbundets ekonomi, säger Stensmyren.

TT: Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte. Jag gillar att påverka och att leda. Det tänker jag fortsätta att göra, svarar Heidi Stensmyren.

"Systemet inte hållbart"

Hon säger att det har varit speciellt att vara ordförande de senaste månaderna, med tanke på coronapandemin.

– Jag tror att den här pandemin kommer att förändra hälso- och sjukvården i grunden. Systemet som finns i dag kommer att tvingas till strukturella reformer, säger hon, och fortsätter:

– I dag har vi 21 sjukvårdssystem, ett för varje region, som alla ska ut på världsmarknaden och upphandla munskydd och läkemedel. Det är inte hållbart utan någon måste ta det nationella ansvaret för upphandling, behandling och att säkerhetsställa ekonomin, säger Heidi Stensmyren.

Många oroliga läkare

Den senaste tiden har också många av Läkarförbundets medlemmar varit oroliga för att få ihop långa arbetspass med vila och återhämtning.

– Läkare är vana att jobba mycket och länge. Men jobbar du flera 18-timmarspass utan vila kanske det går bra de tre första, men det fjärde går det kanske inte bra om du inte fått återhämtning, säger Heidi Stensmyren.

Hon uttrycker en oro för att man kommer att köra slut på personalen.

– Vad händer till hösten? Det vet vi inte, säger Stensmyren

Fakta: Heidi Stensmyren

Heidi Stensmyren är specialistläkare i anestesi- och intensivvård. Hon har varit ordförande för Sveriges läkarförbund sedan 2014. Dessförinnan var hon vice ordförande i Läkarförbundet och innan det ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) samt ordförande i Stockholms läkarförening. Stensmyren är 47 år.

Sveriges läkarförbund har cirka 55 000 medlemmar.

Stensmyren rankades 2018 av tidningen Dagens Medicin som den sjätte mäktigaste personen inom svensk sjukvård.

Ny förbundsordförande för Sveriges läkarförbund de kommande två åren väljs i november 2020.

Källa: Sveriges läkarförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!