Det är i tidskriften New England Journal som forskare nu presenterar en banbrytande studie om denguefeber, en svårartad virussjukdom som plågar människor som bor i de tropiska områdena i Asien, Afrika, och Central- och Sydamerika.
Fem miljoner myggägg infekterades med bakterien wolbachia, som förhindrar att viruset förökar sig inuti myggorna. Dessförinnan hade forskarna delat in staden Yogyakarta på den indonesiska ön Java i 24 områden. Äggen sattes slumpmässigt ut i hälften av områdena, varefter forskarna följde drygt 8 100 personer som levde där, skriver Dagens Medicin.
Tydlig effekt
Det visade sig att risken för en dengueinfektion, relativt sett, minskade med 77 procent i de områden där åtgärden testades. Även för sjukhuskrävande infektion sågs en tydlig effekt, där förekomsten var 0,4 procent jämfört med 3,0 procent i respektive grupp.
– Det här är ett ypperligt bevis för att wolbachia är en mycket effektiv intervention mot dengue. Den har potential att revolutionera myggkontrollen, säger Oliver Brady, expert på dengue vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som inte var involverad i den aktuella studien, till tidningen The Atlantic.
Försvinner inte
En fördel med metoden är att myggornas avkommor fortsätter att vara infekterade med bakterien, varför skyddet inte försvinner från en generation till en annan.
Forskarna tror att metoden kan vara effektiv även mot andra infektionssjukdomar som sprids av den aktuella myggan, Aedes aegypti, som chikungunya, gula febern och zika.