Barn mystiskt sjuka även i USA

Även i USA har nu barn blivit mystiskt sjuka efter att ha drabbats av coronaviruset. Barnen, varav några har vårdats med respirator, tycks ha drabbats av ett hittills okänt inflammatoriskt syndrom.

Hälsa och sjukvård2020-05-05 10:50

Det är tidningen New York Times som berättar om 15 barn i staden New York som nu vårdas på sjukhus på grund av symtom som påminner om dem vid Kawazakis sjukdom, ett ovanligt inflammatoriskt syndrom som främst drabbar barn. Liknande fall har tidigare rapporterats från både Storbritannien och Italien.

Inget av de 15 barnen – som är i åldrarna två till 15 år – har dött, men enligt tidningen har samtliga drabbats av ett multisystemiskt inflammatoriskt syndrom med en möjlig koppling till covid-19. Sent på måndagskvällen uppgav Howard Zucker, delstaten New Yorks hälsokommissionär, att även delstaten kommer att undersöka fallen närmare.

Behöver respirator

I en bulletin som staden gav ut på måndagen framgick att flertalet av de 15 barnen hade drabbats av rodnader, kräkningar och diarréer. Efter att de hade lagts in på sjukhus hade fem av barnen behövt respiratorhjälp, samtidigt som flertalet hade behövt hjälp med blodtrycket. Läkare uppmanades att vara observanta på patienter med liknande symtom.

"Hela sjukdomsbilden är inte klarlagd. Av de 15 patienterna har flertalet testats positivt för coronaviruset, eller så har antikroppsprover på en tidigare infektion konstaterats", stod att läsa.

Det var i slutet av april som experter i Storbritannien och Italien slog larm om en eventuell koppling mellan covid-19 och ett oväntat stort antal barn som drabbats av ett ovanligt inflammatoriskt syndrom, var av några av barnen hade avlidit.

Symtomen på Kawasakis sjukdom är feber, hudutslag och svullna körtlar. I svårare fall kan också blodkärlen bli inflammerade där även vitala organ, som hjärtat och dess kransartärer, också kan drabbas. Vad som orsakar Kawasakis sjukdom är inte känt och syndromet drabbar normalt bara ett barn per 100 000 barn, de flesta under fem år.

Inga svenska fall

Då, den 28:e april när de brittiska och italienska fallen blev kända, sade statsepidemiologen Anders Tegnell:

– Vi (i Sverige) har inga rapporter om det där i dag, vad jag vet eller som har dykt upp. Även i Storbritannien är det tydligen väldigt ovanligt, och det är inte ens säkert att vi ens skulle se det här. Från Storbritanniens sida säger man också att man inte vet om det finns någon koppling till covid-19 eller inte. Vi kommer att, tillsammans med Socialstyrelsen, se om det finns några sådana rapporter i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!