Förväntningarna på de vacciner mot covid-19 som just nu håller på att distribueras till svenska folket enligt den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten gjort upp är skyhöga.
Men hur ska man tänka, om man väl fått de två doser som krävs för att man ska få ett fullgott skydd?
En nackdel
– Det beror på vem man är. Om man arbetar inom sjukvården eller äldreomsorgen, så har vi sagt att det inte ska vara någon skillnad på om man är vaccinerad eller inte. Då ska man fortsätta att använda skyddsutrustning och vidta alla andra försiktighetsåtgärder, eftersom man faktiskt inte vet om man för smittan vidare eller inte, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Det finns en nackdel med det vaccin som just nu ges ute regionerna. De studier som gjorts visar bara att vaccinet i olika grad skyddar mot sjukdom, men man vet ännu inte om det också förhindrar att en vaccinerad person kan föra smittan vidare och på så sätt utgöra en risk för andra. Arbetshypotesen är att vaccinet även skyddar mot detta, men hittills är det ingen som vet.
Olika lång tid
TT: Men alla vi andra, då? Kan vi börja leva som vanligt, träffa barnbarn och så vidare, när vi väl blivit vaccinerade?
– Det är något vi tittar på just nu. Tanken är att komma med riktlinjer, men vi vill ha mer data först för att verifiera hur väl skyddad man faktiskt blir, att det verkligen är så (att vaccinet skyddar mot att föra smittan vidare).
– Dessutom tar det ju minst en vecka innan en vaccinering har effekt, och det måste man också ta i beaktande, säger Anders Tegnell.
Kroppen måste hinna bilda antikroppar innan vaccinet får effekt, vilket också kan ta olika lång tid, både för olika individer, men också för olika åldersgrupper.
Enligt den plan som regeringen och Folkhälsomyndigheten gjort upp kommer hela Sveriges vuxna befolkning, samt riskgrupper bland barn, att ha erbjudits vaccination mot covid-19 före halvårsskiftet.