Boende i New York: Påminner om elfte september

Svenskamerikanska Sofia McFarland i coronadrabbade New York har bara njutit av vårvädret en gång på tre veckor – under en promenad med munskydd i Riverside Park. –Det var 18 grader varmt och körsbärsträden blommade. Men det fick räcka med en timme, säger hon.

Sofia McFarland I New York arbetar på distans och håller sig inne.

Sofia McFarland I New York arbetar på distans och håller sig inne.

Foto: Saga McFarland/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-12 11:55

Den 60-åriga tidningsredaktören Sofia McFarland bor tillsammans med sin son, dotter och två barnbarn i en lägenhet på Upper West Side på Manhattan, mellan Central Park och Hudsonfloden. Varje morgon kliver hon ut i trapphuset och låser upp hos grannen, som har flytt staden till sitt hus på Long Island, för att få arbetsro när hon jobbar på distans.

– Jag jobbar här på morgonen, sedan går jag hem till mig själv och äter lunch. Efter det jobbar jag till kvällen, sedan lagar vi mat av någonting som vi har i kylskåpet. Sedan tittar jag och min dotter på en tv-serie. Så ser varje dag ut, förutom att jag inte jobbar på helgerna, säger hon.

Många invånare håller sig inomhus, som Sofia McFarland. Myndigheterna har beordrat arbetsgivarna att skicka hem anställda som inte har samhällsviktiga jobb.

– När jag tittar ut genom fönstret ser jag att det är väldigt tomt på gatorna. Alla mina vänner stannar hemma.

Lågbetalda tar större risker

Dottern har börjat uppskatta regniga dagar.

– Nu går hon även ut med barnen när det regnar, hon har en fyraåring och en ettåring. Hon tycker att det är lättare när det regnar, för då är det inga andra ute, säger Sofia McFarland.

New York-borna kommer att komma ut ur krisen med lite andra vanor, tror hon. Många kommer att jobba hemifrån i högre utsträckning än tidigare, och många kommer inte skaka hand och kramas så lättvindigt.

Restriktionerna har också satt ljus på lågbetalda yrkesgrupper som inte kan stanna hemma under krisen. De tvingas utsätta sig för större risker än de högbetalda yrkesgrupperna som oftare kan jobba hemifrån.

– För att samhället ska fungera just nu krävs det att alla dessa människor fortsätter jobba. Sjukvårdspersonal, livsmedelsbud, de som kör ut varor, de som jobbar i mataffärer och de som kör tunnelbanor och bussar.

"Staden kommer tillbaka"

Terrorattackerna i september 2001 har gjort staden bättre förberedd på att hantera samhällsomskakande perioder.

– Det här påminner väldigt många om den tiden. Man hjälper varandra mer, och känslan av att vi är newyorkare, staden kommer tillbaka, säger hon.

Sofia McFarland tycker dock att situationen har börjat ljusna lite under de senaste dagarna, eftersom antalet covid-patienter som läggs in på sjukhus har stabiliserats.

– Jag tror att om en månad, mitten på maj, så kanske livet börjar återgå till någon form av normalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!