Britternas svårlösta coronadilemma

Den interna kritiken mot Storbritanniens coronastrategi växer. Britterna vill öppna samhället igen, om inte annat för att rädda ekonomin och folkhälsan i stort. Frågan är bara hur.

I Storbritannien har nästan alla verksamheter stängts ner i ett försök att minska spridningen av coronaviruset.

I Storbritannien har nästan alla verksamheter stängts ner i ett försök att minska spridningen av coronaviruset.

Foto: Aaron Chown/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-14 20:10

Med över 11 000 döda kan Storbritannien bli ett av de länder som drabbas värst av coronaviruset. Det konstaterade regeringens vetenskapliga rådgivare i helgen. Detta samtidigt som Storbritannien är ett av de länder som stängt ner stora delar av samhället för att kontrollera viruset.

Till en början gjorde landet ett liknande vägval som Sverige, men sedan en rapport visat att över 250 000 kunde komma att dö ändrade britterna strategi och stängde ner. Trots det har antalet döda fortsatt att öka, även om man nu tycker sig se en viss avmattning.

Unga vuxna först

Vissa anser dock att britterna nu målat in sig i ett hörn. För hur ska landet göra för att komma tillbaka till något som påminner om ett normalt liv, utan att antalet dödsfall ökar igen? För alla är överens om att det tillstånd som nu råder i landet inte är hållbart i längden, vare sig ur ett ekonomiskt, individ- eller folkhälsoperspektiv.

Ett sätt, konstaterar en grupp forskare vid Warwick Business School, är att "frigöra" unga vuxna först. Detta trots en studie från Imperial College London som visar att dödligheten av viruset i åldersgruppen 20–29 år är 0,03 procent, vilket skulle kunna innebära att 630 unga britter riskerar att dö om sådana lättnader införs.

"Det kommer att bli tragiska dödsfall. Under rådande omständigheter finns ingen riskfri väg framåt. Men dessa effekter lär bli mycket, mycket mindre än om hela befolkningen frigörs samtidigt", skriver forskarna.

Skolor inga smittspridare

Därutöver finns planer på att öppna skolorna igen, som är stängda förutom för de barn vars föräldrar har samhällskritiska yrken. Detta efter att annan forskning visat att skolstängningarna endast påverkar smittspridningen marginellt.

Dominic Raab, Storbritanniens utrikesminister och den som håller i rodret under premiärminister Boris Johnsons bortavaro, har dock hittills avvisat eventuella lättnader. Detta eftersom det är för tidigt att säga huruvida smittspridningen håller på att lugna ner sig eller inte.

– Vi kommer inte göra några förändringar av de åtgärder som nu finns på plats förrän vi är övertygade, så övertygad man rimligen kan vara, att sådana förändringar är säkra att genomföra, sade han nyligen under en presskonferens, enligt The Independent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!