Chefläkare: Sex kvinnor opererades i onödan

Provsvar från ett externt företag visade allvarliga cellförändringar på livmoderhalsen hos sex kvinnor i Västra Götaland. Nu hävdar sjukvården att svaren var felaktiga och att kvinnorna opererats i onödan, skriver lokala medier.

Företaget anklagas för felaktiga provsvar på cellprovtagningar. Arkivbild.

Företaget anklagas för felaktiga provsvar på cellprovtagningar. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-30 20:10

Proverna hanteras vanligtvis av den regionala NU-sjukvården, som innefattar Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus. Ibland tar de dock hjälp av ett externt företag, Synlab Medilab.

När NU-sjukvården gjorde vävnadsanalys efter operationerna bedömde man att sex kvinnor, som provtagits av Synlab Medilab, inte hade behövt opereras.

– Deras provsvar visade cellförändringar som var så pass allvarliga att vi gick vidare och gjorde en operation. Sedan såg vi på de nya svaren att värdena inte var så allvarliga som de sett ut när vi fick dem skickade till oss, säger Magnus Söderbergh, chefläkare vid NU-sjukvården, till Bohusläningen.

Synlab Medilab håller inte med.

– Vi gör själva interna kontroller, vi tar externa bedömningar och kvalitetssäkrar, så våra provsvar är väl kontrollerade skulle jag säga, säger företagets chefläkare Per-Ove Sandberg.

NU-sjukvården har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), där de bland annat skriver att kvinnorna riskerar komplikationer vid en eventuell graviditet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!