Corona drabbar även kärleken

Många kärleksrelationer har satts på prov under coronavåren. Till hösten kan det därför bli hårt tryck på kommunal familjerådgivning.
–Det märker jag redan nu, säger Katarina Ageros, auktoriserad familjerådgivare i Varbergs kommun.

Foto:

Hälsa och sjukvård2020-07-11 09:20

Virusrestriktioner innebär mycket tid hemma och det kan bli slitsamt för en relation.

– Om man har ett dåligt konfliktmönster är man ändå hänvisad till att vara nära varandra. Det tänker jag kommer avspeglas längre fram i höst eftersom relationen blir väldigt utmanad, säger Katarina Ageros.

Förra året var Varberg den kommun där flest fick kommunal familjerådgivning i förhållande till antal invånare, enligt nationell statistik. Den i särklass vanligaste formen både här och i landet är rådgivning gällande parrelationer.

"Mycket jobb till hösten"

Många möten handlar om att reparera relationen eller att helt enkelt göra slut. Under pandemin har Katarina Ageros dock mött par som skjuter upp sin separation på grund av coronakrisen.

– Det finns lägen när man står inför en separation, man har redan fattat ett beslut, men bestämmer sig ändå för att avvakta för att tiderna är som de är, säger hon.

Samma trend om ett högre tryck befarar Helena Bucht som sitter i styrelsen för intresseorganisationen Föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare, KFR.

– Vi vet ju inte hur det kommer att bli. Men det finns besökare som säger till oss "oj, vad ni kommer få mycket jobb till hösten", säger hon.

Helena Bucht arbetar också som familjerådgivare i Luleå, där hon menar att antalet ärenden under våren har varit fler jämfört med förra året.

TT: Tror du att det är på grund av corona?

– Det är jättesvårt att säga. Men inledningsvis nämnde man bara pandemin och nu är det tydligt att den innebär en ökad påfrestning. Till exempel är sommarplanerna oklara, säger hon.

Fler skilsmässor

En ökad efterfrågan på familjerådgivning hade varit svårt att hantera, enligt Lotta Wendel, som har forskat om kommunal familjerådgivning vid Malmö universitet. Också hon spår ett högre tryck till följd av pandemin.

– Det tror jag alldeles säkert, säger hon.

– Kommunerna kommer inte kunna möta det behovet. De var i ett pressat läge redan innan pandemin, fortsätter hon.

TT: Vad riskerar det i så fall att leda till?

– Det är svårt att säga. Fler skilsmässor, fler separationer och kanske fler barn som far illa.

Men coronakrisen behöver inte enbart tära på relationer.

– Det finns något positivt också. Vardagen blir mindre och enklare. Stress som att skjutsa barn till aktiviteter eller att resa med jobbet har ju minskat. Många konflikter förvärras av stress, säger familjerådgivaren Helena Bucht.

Fakta: Fler får familjerådgivning

Kommunal familjerådgivning erbjuder stöd och hjälp med samlevnadsproblem, främst till par. I fokus är par och individers nära relationer och livssituation.

Den vanligaste typen av familjerådgivning gäller parrelationer som stod för 87 procent av de ärenden som påbörjades under 2019. Som parrelationer räknas gifta, samboende och särboende. Vanligast var att parrelationen pågått mellan fem och nio år.

Antalet ärenden inom kommunal familjerådgivning har ökat under lång tid och under förra året pågick drygt 39 000 ärenden i landet, enligt statistik från Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF) som däremot inte analyserat vad ökningen beror på.

Ökningen kan troligen bero på en ökad kunskap om familjerådgivningens existens samt att det har blivit mindre stigmatiserat att söka hjälp för samlevnadsproblem, tror Lotta Wendel, som har forskat om kommunal familjerådgivning vid Malmö universitet.

Källa: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF)


Fakta: Detta får vi hjälp med

Kommunal familjerådgivning har olika fokusområden, och så här ser fördelningen ut över de ärenden som avslutades under 2019.

Reparationsarbete: 49 procent

Kartläggning/ klargörande samtal: 24 procent

Separationsarbete: 13 procent

Övriga problem i parrelation: 5 procent

Problem i övriga relationer: 5 procent

Överenskommelse i vårdnads- och umgängesfrågor: 4 procent

Källa: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!