Sommarmånaderna för med sig ledigt från jobbet för många, men också ett ledigare förhållande till alkohol. Vin till maten, öl till grillen, eller drinkar på uteplatsen kan bli vanor som är svåra att skaka av sig när vardagen återvänder.
– De flesta lyckas dock återgå till vanliga rutiner, säger Sven Andréasson, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet i Solna.
Enligt Andréasson är det mycket med sommaren som är förknippat med alkohol: få tider att passa och spontana möten med vänner, resor och fester.
– För en del etablerar sig den här nya rutinen på ett sätt som gör att de inte kan släppa drickandet, säger han.
Ökat tryck
Coronapandemin har påverkat alla delar av samhället, inklusive de skyddsnät som många med komplicerat förhållande till alkohol vanligtvis har. Att sakna sociala skyddsnät i och med hemmajobb kan vara problematiskt.
– Det är en hypotes, men den är värd att testa. Vi kommer kanske att ha fler som har svårt att släppa sitt sommardrickande när återgång till arbetet innebär att sitta hemma och jobba, säger Sven Andréasson.
På den nationella stödfunktionen för dem som upplever problem med drickandet – Alkohollinjen – märker man av ett ökat tryck. Nästan 700 samtal kom in under juni, en ökning med 16 procent jämfört med samma månad förra året.
– Vi märker fortsatt en påtaglig ökning. Den är alldeles för stor för att det ska vara en generell uppgång, säger Kerstin Annerborn, chef för Alkohollinjen.
Oklar orsak
Hon poängterar dock att ett ökat antal samtal inte är detsamma som att fler dricker eller har problem med drickandet. Det kan röra sig om att fler tar tag i en problematisk situation.
– Coronan har påverkat åt båda håll. Många säger att det har gjort det enklare att tacka nej till sociala sammanhang, men vi har också fler som säger att skyddande strukturer försvunnit för dem.
Mikael Malm, samordnare på Sveriges Kommuner och Regioner inom psykiatri, missbruk och beroende, håller med om att sommaren är en riskperiod och att Sverige kan stå inför en så kallad vårdskuld om ett par månader.
– Vi har lite olika indikationer från regionerna, men det är många som har behövt dra ner på planerad verksamhet så det är klart att coronasituationen påverkar. Effekten ser vi inte förrän efter sommaren. Dels har vi dem med substansberoende som haft det tufft under den här perioden, dels kan det komma en ny patientgrupp som vi inte sett tidigare som kanske har utvecklat problem.