Corona tog Marikas pappa: "Inte beredd att dö"

Coronasjuke Pelle Andersson var övertygad om att han skulle överleva coronaviruset. Hans döttrar vakade över honom hans sista tid i livet – med sång, musik, skratt, oro och sorg –Han var inte beredd att dö, säger dottern Marika Melin.

Marika Melin och hennes pappa Pelle Andersson. I mitten en äldre bild på de båda som unga.

Marika Melin och hennes pappa Pelle Andersson. I mitten en äldre bild på de båda som unga.

Foto: Privat

Hälsa och sjukvård2020-04-25 09:21

Marika Melin, 47, tog upp sin telefon och skulle precis slå numret till sin pappa Pelle Andersson. Först då kom hon på: Han är död. Han finns inte mer.

Pelle Andersson är en av de drygt 2 000 personer i Sverige som mist livet efter att ha insjuknat i covid-19. Något som Marika Melin berättat om på Facebook och i en tidigare intervju med Expressen.

Marika Melin och hennes lillasyster vakade över honom under hans sista dagar.

– Han kämpade i tre dygn. Han blev sämre och sämre sista dagen. Men vi hade en bra sista dag, säger Marika Melin, som bor i Tierps kommun.

Pelle Andersson var 77 år och inne för en utredning på sjukhuset i Handen, i Haninge söder om Stockholm, i slutet av mars. Några dagar efter att han kom hem bröt sjukdomen ut, berättar Marika.

"Fin upplevelse"

Trots att Pelle var överviktig, led av kol och var sjukare än han någonsin varit tidigare tog det lång tid innan han insåg hur allvarligt läget var.

– Han var inte beredd på att dö. Man märkte att han fick lite dödsångest, säger Marika Melin.

Hon och hennes syster satt i visir, glasögon, munskydd, handskar och plastförkläde vid faderns sida de sista dagarna. Varje gång de gick ut ur rummet skulle utrustningen bytas. De spelade musik för honom och som den AIK:are han var sjöng de lagsången "Å vi e AIK" för honom.

– Jag vet inte vad sjukhuspersonalen tänkte när vi stod där inne och sjöng. Det var ett annorlunda avsked – men det var han.

– Jag är jättetacksam för att vi fick göra det. Det var en fin upplevelse eftersom han ändå fick vara med oss.

Rubbad sorgeprocess

Efter att ha varit med sin pappa isolerade sig de båda systrarna. Det innebar att Marika Melin som har sina barn varannan vecka inte fick träffa dem på flera veckor, vilket var tungt mitt i sorgen.

– Man får inte sörja ihop. Mina barn hade också sorg, så hela den processen blev också rubbad, säger hon.

Snart begravs Pelle, med färre närvarande än vad familjen egentligen skulle vilja med tanke på coronautbrottet. På hans Facebooksida som barnen fortfarande håller öppen har över hundra personer skickat sina kondoleanser och hälsningar.

Så småningom planerar syskonen en större minnesstund för vänner och bekanta – i Pelles anda.

– Då får det bli ett riktigt partaj i stället. Vi ska börja i minneslunden, sedan ska vi göra det han tyckte var kul.

En gammal bild på Marika Melin och hennes pappa Pelle Andersson.
En gammal bild på Marika Melin och hennes pappa Pelle Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!