Coronahösten fortsätter – rekord i Norrbotten

I Norrbotten rapporteras rekordmånga coronafall under ett dygn. I Skåne smittas allt fler äldre. Erfarenheter från i våras visar att vårdbehovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning, enligt Region Stockholm, där antalet covidpatienter fortsätter att öka.

Norrbotten rapporterar rekordmånga fall av covid-19 under ett dygn. Arkivbild.

Norrbotten rapporterar rekordmånga fall av covid-19 under ett dygn. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hälsa och sjukvård2020-10-31 18:15

150 personer har bekräftats smittade av coronaviruset under fredagsdygnet i Region Norrbotten, vilket är det högsta antalet som registrerats i länet under ett och samma dygn.

"Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer att fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra", säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt i ett pressmeddelande.

Fler smittade äldre

Även i Skåne fortsätter smittspridningen att öka i hela länet. Under torsdagsdygnet rapporterades 481 nya fall. De senaste dagarna har en rejäl ökning av covid-19 noterats bland äldre personer, uppgav Region Skåne i ett pressmeddelande på fredagen. Smittan har också tagit sig in på allt fler äldreboenden, enligt regionen. Även antalet som får vård på sjukhus ökar.

I Stockholm fortsätter antalet patienter inskrivna vid akutsjukhusen att öka. Enligt fredagens rapport vårdades 148 patienter på sjukhus i länet, vilket är 29 fler jämfört med i tisdags. 15 personer får intensivvård.

Två veckors eftersläpning

Region Stockholm uppger att det är sannolikt att vårdbehovet kommer att fortsätta öka de närmaste veckorna. Erfarenheter från anstormningen av covidpatienter i våras visar att behovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning.

I Västra Götaland fanns totalt 80 inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen under fredagen, vilket är 16 fler jämfört med i måndags. Då konstaterades också ytterligare 742 nya fall i regionen, jämfört med dygnet innan.

Region Östergötlands sjukvårdsledning har gått upp i stabsläge, med anledning av den senaste tidens negativa utveckling. På lördagen vårdas 32 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, vilket är tolv fler jämfört med i måndags.

På fredagen rapporterades ytterligare fyra dödsfall i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed hade totalt 5 938 smittade avlidit i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!