Coronainfo nĂ„r inte invandrare – "förödande"

SamhÀllets information om coronaviruset missar stora invandrargrupper i Sverige. I Stockholm ska svensksomalier vara överrepresenterade bland de avlidna. MÄnga vet inte vart de ska vÀnda sig för att hitta rÀtt information.

Kista Àr tillsammans med SpÄnga de Stockholmsstadsdelar med en överrepresentation av personer som behövt sjukhusvÄrd för covid-19. Arkivbild.

Kista Àr tillsammans med SpÄnga de Stockholmsstadsdelar med en överrepresentation av personer som behövt sjukhusvÄrd för covid-19. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-03-24 18:05

– Om vi inte snabbt ser till att de hĂ€r grupperna fĂ„r tillgĂ„ng till adekvat information om hur var och en av oss kan hjĂ€lpa till att stoppa smittspridningen, sĂ„ kommer det att fĂ„ förödande konsekvenser, sĂ€ger mĂ€nniskorĂ€ttsaktivisten Nuri Kino.

För drygt en vecka sedan startade han den internationella informationskampanjen #tellcorona. Syftet Àr att nÄ ut till svenskar med utlÀndsk bakgrund, asylsökande, papperslösa och personer i skuggsamhÀllet.

Men initialt var mÄlgruppen en helt annan.

– Min ingĂ„ng i det hĂ€r var flyktingstrĂ„ken och ghettona i Beirut. Sverige tĂ€nkte jag skulle vara mycket mer förberett. Men nĂ€r jag började prata med personer i invandrartĂ€ta omrĂ„den om vilken kunskap man har – dĂ„ fick jag ont i magen. Jag förstod direkt att Ă„terigen kommer medierna och myndigheterna inte att nĂ„ fram. Återigen kommer man inte att vĂ„ga diskutera kulturella skillnader, och dĂ€rför kommer man inte att kunna rĂ€dda liv, sĂ€ger Nuri Kino.

Överrepresentation

Enligt svensk-somaliska lÀkarföreningen Àr minst sex av de femton som pÄ mÄndagen hittills dött av coronaviruset i StockholmsomrÄdet somalier. Regionen bekrÀftar inte uppgiften, med sÀger att det finns en överrepresentation av insjuknade frÄn stadsdelarna Kista och SpÄnga dÀr mÄnga svensksomalier bor. Under tisdagen angav Region Stockholm att 19 personer i omrÄdet avlidit.

PÄ tisdagskvÀllen var omkring 130 av totalt 959 konstaterade fall av covid-19 i Stockholm frÄn SpÄnga, Tensta, Kista och Rinkeby.

– Vi har inte kunnat hĂ€rleda det till nĂ„gon speciell faktor, men vi ser en koppling till geografi, sĂ€ger Per Follin, smittskyddslĂ€kare vid Region Stockholm, till TT.

LÀkarföreningen pekar pÄ brist pÄ information, trÄngboddhet och en generellt sÀmre hÀlsa.

– Vi ser i dag frukten av trĂ„ngboddheten. Det leder till att mĂ„nga fler blir sjuka, sĂ€ger Maslah Omar pĂ„ lĂ€karföreningen till SR P4 Stockholm.

– Det kan naturligtvis vara en orsak, sĂ€ger Per Follin.

Enligt Maslah Omar hÄller mÄnga moskéer och föreningar fortfarande öppet.

– MĂ„nga fortsĂ€tter att gĂ„ ut trots att de Ă€r sjuka och gĂ„r pĂ„ cafeterior och trĂ€ffar andra, sĂ€ger han.

För att förhindra ytterligare smittspridning krÀvs skarpa informationsÄtgÀrder riktade till olika invandrargrupper nu, framhÄller Nuri Kino.

I #tellcorona har han och hans medarbetare samlat videoinformation pÄ olika sprÄk.

"Omöjligt förstÄ"

– Varför videoklipp? Jo visuellt förstĂ„r de det. En del av dem Ă€r analfabeter, andra Ă€r inte vana att lĂ€sa nyhetsartiklar. SprĂ„ket som anvĂ€nds av myndigheter Ă€r omöjligt för dem att förstĂ„, och den information som finns tillhanda pĂ„ olika myndigheters sajter kĂ€nner man inte till. Man vet inte hur man kommer dit, sĂ€ger Nuri Kino.

Per Follin sÀger att ÄtgÀrder har vidtagits.

– Vi hade redan innan vi upptĂ€ckte det hĂ€r (överrepresentation av fall i SpĂ„nga och Kista) börjat översĂ€tta informationsblad och texter i Ă€nnu större omfattning, över 15 sprĂ„k, sĂ€ger han.

Även i andra delar av landet pĂ„gĂ„r privata initiativ för att sprida coronainformation pĂ„ andra sprĂ„k via alternativa kanaler.

LuleÄbon Adnan Al-Dibsi jobbar ideellt med att översÀtta och lÀgga ut fakta för arabisktalande pÄ sociala medier, vilket SR P4 Norrbotten rapporterat om.

– MĂ„nga hittar till myndigheternas information, men en del har sprĂ„kförhinder vilket leder till att de inte förstĂ„r hela bilden. Det Ă€r enklare att ta till sig om det Ă€r pĂ„ deras modersmĂ„l, sĂ€ger han till TT.

RĂ€dda liv

Vid stora kriser Àr det ocksÄ mÄnga som i första hand vÀnder sig till sitt hemland och den information som ges dÀr.

– Vissa mĂ€nniskor kollar vad deras land sĂ€ger. Det gĂ„r inte, man mĂ„ste kolla vad landet och kommunen man bor i sĂ€ger, sĂ€ger Adnan Al-Dibsi.

Nuri Kino lyfter fler viktiga kanaler för att nÄ ut brett till stora invandrargrupper i Sverige.

– Man borde ha analyserat de olika sprĂ„ken och de olika kulturerna och hur man bĂ€st kan nĂ„ dem. Det finns ju ocksĂ„ tv-kanaler som de tittar pĂ„ – tv-kanaler pĂ„ somaliska, assyriska/syrianska, arabiska och persiska som mĂ€nniskor i Sverige följer. Man borde kontakta dem, fĂ„ in material dĂ€r och ut med det!

– Det finns sĂ„ mĂ„nga delar i det hĂ€r som Ă€r avgörande för att rĂ€dda liv.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!