Under det första halvåret 2020 var det inget barn som dog med covid-19 som underliggande dödsorsak. Men det var två barn som dog av vanlig influensa.
Det visar Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Under hösten, däremot, dog fyra barn med covid-19 som underliggande dödsorsak. Två flickor, och två pojkar, i olika ålderskategorier.
Skillnaden mellan våren och hösten avseende dödsfall i covid-19, säger David Pettersson, statistiker på Socialstyrelsen, har antagligen med naturliga variationer att göra. Det vill säga slumpen.
– Det är egentligen inte så konstigt, eftersom det är så små tal det handlar om. Vi ser samma sak med influensa. Mellan år 2015 och 2019 har det dött 17 barn på grund av influensa. Vissa år var det inga barn alls, medan det ett annat år var så många som sju barn, säger han.
Skördar liv
För så är det. Varje år dör ett antal barn i Sverige av virussjukdomar. Inte sällan luftvägsinfektioner, orsakade av mer eller mindre vanligt förekommande virus, varav vissa cirkulerar bland allmänheten.
Under 2019, till exempel, dog sju barn av influensa. Därutöver dog även tre barn av luftvägsinfektioner orsakade av andra typer av virus, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik.
– Tyvärr är det så, att både influensa och andra virusinfektioner, som RS-virus, ibland kan orsaka dödsfall bland barn, säger David Pettersson.
Eftersom covid-19 skördade betydligt fler dödsoffer förra året, än vad exempelvis influensa normalt gör, är alltså andelen barn av dem som dör av influensa större, än för covid-19.
Annat för de äldre
TT: Vad säger det?
– Det visar att det som Folkhälsomyndigheten och andra har sagt stämmer, att barn som grupp betraktad inte är så hårt drabbad av covid-19. Åtminstone vad vi hittills kan se i dödsorsaksstatistiken, säger David Pettersson.
Jämförelsen med influensa håller dock bara så länge man tittar på barn. För enligt David Pettersson råder det inga tvivel om att det var fler som dog av covid-19 förra året, än vad som dör av influensa under en normal säsong, och att det var de äldre som var värst utsatta.
– Det är ett helt nytt virus, säger David Pettersson.
Exakt varför gamla, men inte barn, drabbas så hårt av sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19, vet inte forskarna. En teori är att barn har ett mer aktivt immunförsvar och att de, mer närliggande i tiden, har stött på andra coronavirus som bara orsakat en vanlig förkylning, men som gett dem en viss motståndskraft mot sars-cov-2, åtminstone mot svår sjukdom.