Covid-19 ökar bland risktagande unga

Fler ungdomar testar positivt för corona – det är en trend som flera regioner uppmärksammat i juni. Studentfiranden kan vara en anledning.
–Att förstå att ungdomar som tar studenten vill ha roligt och fira en stor händelse i livet är inget konstigt, säger Margareta Bohlin, docent i psykologi.

– Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet, säger Margareta Bohlin. Arkivbild.

– Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet, säger Margareta Bohlin. Arkivbild.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Hälsa och sjukvård2020-07-03 19:15

I Laholm och Hälsingland har studentfiranden pekats ut som orsaken till en ökad smittspridning bland ungdomar. I Västra Götaland har antalet smittade ungdomar i studentåldern fördubblats, rapporterar GP , och i Östergötland ser man samma mönster.

– Vad vi ser är fler unga som testar positivt, så var det inte tidigare under våren utan det har hänt i juni, säger Boo Jarhall, sjuksköterska på smittskyddsenheten Region Östergötland.

En bidragande anledning till detta kan vara att provtagningen i regionen blivit mer tillgänglig för allmänheten. I takt med att fler testar sig kommer det registreras fler positiva provsvar.

Koppling till studenten

Från det första fallet av covid-19 upptäcktes i Region Östergötland och fram till och med sista maj hade 20 personer födda mellan 1999 och 2004 testats positivt. Mellan första och sista juni konstaterades 187 fall i samma kategori. Mer än hälften av dem är födda 2001, årgången som tog studenten i år.

– Vi kunde ju se en klar koppling till studentfiranden. Senare i juni kan man spekulera om andra kopplingar i den åldersgruppen, vi har haft midsommar och andra sommaraktiviteter som lockar unga, säger Boo Jarhall.

Margareta Bohlin är docent i psykologi och har bland annat forskat om psykosociala livsvillkor bland ungdomar och ungdomars riskbeteende.

– Att förstå att ungdomar som tar studenten vill ha roligt och fira en stor händelse i livet är inget konstigt. Det gäller heller inte bara ungdomar, utan även vuxna vill fira högtider som till exempel midsommar, säger Margareta Bohlin.

Risktagande är naturligt

Två faktorer som kan bidra till ett mer vågat riskbeteende hos unga kan, enligt Margareta Bohlin, vara dels att unga som grupp löper mindre risk att bli allvarligt sjuka av covid-19, dels att många unga känner att de genom att avstå från att träffa far- och morföräldrar skyddar de äldre från smittan.

Inom riskforskningen ser man att barn och unga som har goda och öppna relationer till sina föräldrar, som vågar berätta om sina liv och saker som händer, tar färre och mindre farliga risker.

– Därför är det mycket viktigt att det inom familjen ständigt pågår öppna samtal om den situation vi befinner oss i, säger Margareta Bohlin.

Samtidigt, menar hon, är risktagande en naturlig del av livet.

– Att anta ett riskbeteende är nödvändigt för att utvecklas. Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet. Utmaningen ligger i att lära sig balansera riskerna för att inte skada sig själv eller andra.

Fakta: Länen som kopplar smitta till studentfester

Ett flertal ungdomar testades positivt för covid-19 efter att de varit på samma studentfest i Laholm i Halland.

Minst ett 30-tal personer bekräftades smittade efter en studentfest i Hälsingland. De smittade var både studenter och anhöriga. En teori är att smittan spridits i samband med en lek där studentfirare förde mat mellan varandras munnar.

I Västra Götaland fördubblades antalet fall av covid-19 bland personer födda 2001 mellan vecka 23 och vecka 25. Personer födda 2001 tar studenten i år och smittskyddsläkare i länet tror att smittan kan kopplas till studentfester.

I Östergötland ökade antalet fall av bekräftad covid-19, bland personer födda mellan 1999 och 2004, från 20 fall totalt innan 1 juni till 187 fall mellan första och sista juni. Majoriteten av de 187 är personer födda 2001.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!