Covidfall i Jönköping lex Maria-anmäls

Omkring 60 personer, varav fem avled, misstänks ha smittats av covid-19 på länssjukhuset Ryhov i Jönköping i våras. Regionen har nu lex Maria-anmält händelsen.
–Det är jätteviktigt att sprida kunskap om det här, säger Peder Carlsson på Ivo.

Infektionsmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Arkivbild.

Infektionsmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-11 11:20

Det är en avdelning som inte primärt var avsedd för covid-19-patienter som står i centrum för anmälan, som Region Jönköpings län gjort till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

Omkring 20 patienter och 40 i vårdpersonalen på sjukhuset blev i maj sjuka i covid-19. Flera av dem har sannolikt smittats på vårdavdelningen.

För sex patienter i åldrarna 63–91 år blev utgången mycket allvarlig, skriver regionen i ett pressmeddelande. Fem av dem har avlidit på grund av eller med covid-19 som bidragande orsak. En patient vårdas fortfarande på sjukhus.

Skärpta rutiner

Sjukvården var under stor press när smittan spreds på Ryhov, konstaterar regionen i sin interna utredning. Enligt utredningen förekom dock inga distinkta fel bakom smittspridningen. Däremot pekas bland annat svårigheten att skydda för smitta när den kommit in på en vårdavdelning ut.

Efter händelsen har Ryhov beslutat att skärpa sina rutiner och att utöka resurserna för smittspårning. Dessutom ska andelen enkelrum utökas.

Kan beröra fler

Anmälan välkomnas av Ivo, som bedömer att bristerna som identifierats på Ryhov kan beröra fler sjukhus.

– Det här har ju precis kommit in, men när vi tittar på det initialt är det inte otänkbart att likartade händelser kan inträffa på andra ställen, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo.

– Vårt uppdrag att bland annat att bidra till lärandet som kan behövas inte minst i pandemitiderna som vi befinner oss i. Därför är det här jätteviktigt och precis det som är idén till lex Maria.

Fakta: lex Maria

Alla händelser som har medfört, eller hade kunnat medföra, en allvarlig vårdskada ska av vårdgivaren anmälas till Ivo (Inspektionen för vård omsorg) enligt lex Maria.

Vårdgivaren ska också utreda fallet – hur händelseförloppet sett ut och vad som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder ska kan hindra att något liknande händer igen.

När utredningen är klar så granskas den av Ivo. Om Ivo anser att den ger svar på frågorna och uppfyller de krav som finns avslutas ärendet. Om myndigheten däremot anser att utredningen inte håller måttet, eller om andra allvarliga brister framkommer, kan Ivo starta en egen granskning.

Bestämmelsen infördes år 1937 efter en händelse på Maria sjukhus i Stockholm, då fyra patienter avled sedan de av misstag fått injektioner med desinfektionsmedel i stället för lokalbedövning.

Källa: Ivo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!