Antalet bekräftade nya covid-19-fall i Västra Götalandsregionen minskade förra veckan för första gången sedan uppgången startade om för två månader sedan.
– Vi ser en minskning, men det är viktigt att poängtera att toppen inte är nådd, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, som på onsdagen deltog vid en pressträff om virusläget i regionen.
– Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser, men vi ser ändå en utplaning och inte den snabba ökningstakten av nya fall som vi haft tidigare.
"Försiktig optimism"
Även inom vården finns vissa tecken på en avmattning, enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Precis som Thomas Wahlberg poängterar hon dock att faran är långt ifrån över.
På onsdagsförmiddagen fanns 251 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav 37 på intensivvårdsavdelning.
– Det finns en försiktig optimism. Men vi är så rädda att folk ser det här och slappnar av. Vi kan inte på något sätt blåsa faran över, säger Ann Söderström till TT.
– Vi har ändå drygt 250 patienter inneliggande, så det är rätt många vårdavdelningar som är fyllda med covid-patienter.
Vaccination från januari?
Samtidigt som belastningen på vården fortfarande är hög, planeras nu för den kommande massvaccinationen.
Enligt Ann Söderström är förhoppningen att personer i riskgrupperna samt vård- och omsorgspersonal – totalt omkring 400 000 personer i Västra Götalandsregionen – ska kunna få vaccin via vårdcentraler och sjukhus från i januari.
– Riskgrupperna borde vi kunna klara av inom några veckor, i alla fall den första dosen, säger hon.
– När det gäller den allmänna vaccineringen hamnar vi nog i februari-mars innan den är klar. Men vi behöver troligen upphandla extern kapacitet för att klara av det.