Demonstrationen kan få konsekvenser i sommar

Tusentals människor samlades på Sergels Torg i Stockholm för en demonstration, trots att som mest 50 personer får samlas på grund av coronapandemin.
–Konsekvensen av de här sammanslutningarna kanske vi ser lagom till midsommar, säger Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

Tusentals människor samlades på onsdagskvällen vid Sergels torg i centrala Stockholm för att visa sitt stöd för Black lives matter-rörelsen.

Tusentals människor samlades på onsdagskvällen vid Sergels torg i centrala Stockholm för att visa sitt stöd för Black lives matter-rörelsen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-04 15:25

Hur konkreta följder vi kommer att se av att tusentals personer samlades är svårt att veta. Men orsaken till den gällande begränsningen för folksamlingar är att människor behöver hålla avstånd till andra för att bromsa smittspridningen.

– Ur det perspektivet är det inte lämpligt att vi överskrider den här mängden som det är just nu, säger Per Follin.

"Ansträngt"

I Stockholm är belastningen på vården tung och konstant. Runt 600 personer med smittan vårdas inlagda på sjukhus, många inom intensivvården.

– Det här har de senaste veckorna planat ut och det är i nivå hela tiden, vi ser ingen fortsatt nedgång. Med tanke på att det är midsommar strax så är det här väldigt bekymmersamt, det är ansträngt, säger Follin.

I USA har omfattande protester brutit ut efter George Floyds död i samband med ett polisingripande i början av förra veckan, och demonstranterna i Stockholm samlades för att visa sitt stöd för rörelsen Black lives matter.

Per Follin anser att det är viktigt att visa att man bryr sig genom att hålla avstånd och försöka begränsa sitt kontaktmönster.

– Unga människor kanske inte blir sjuka, men det finns andra riskutsatta personer i samhället som kan drabbas och bli sjukhuskrävande och få en allvarlig infektion.

"Eget ansvar"

Han ser det som ett delat ansvar.

– Jag tycker att individer har ett eget ansvar att göra vad man kan i den här situationen, det är det vi informerar om hela tiden. Ska vi få den här pandemin att vända måste det till att alla bidrar.

Han påminner om att samhället inte befinner sig i ett normalläge även om begränsningarna har gällt under lång tid och alla är trötta på det och vill leva som normalt.

– Trots att solen skiner så har vi en pågående pandemi, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell delar bilden av att det finns risker förknippade med att samlas i en demonstration.

– Man måste komma ihåg att vi befinner oss mitt i en pandemi. Sedan kan man sympatisera med de här personerna, vad de vill uttrycka och den oro som man vill manifestera, säger han.

– Men det finns risker med att samlas på det här sättet under en pandemi och framför allt när vi nu har haft en ganska stabil situation under en lång tid är det onödigt att ta de här riskerna och kanske orsaka att vi får fler fall inom sjukvården igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!