Totalt har nu 1 746 personer smittats sedan viruset kom till Sverige och av dessa har 20 personer avlidit, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 123 smittade och 4 dödsfall från fredagen.
Inom Region Stockholm har sjukvården arbetat hårt med att öka antalet intensivvårdsplatser. Där finns normalt cirka 90 platser och i början av nästa vecka utökas dessa med 50 procent, och efter ytterligare en tid blir antalet intensivvårdsplatser upp till 100 procent fler.
– Vi har gott om platser just nu på intensivvården. Vi bygger ut systemet eftersom vi förbereder för att vi kommer att ha det betydligt svårare inom kort, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på lördagseftermiddagen och tillägger att det kan handla om timmar.
"Hjälper andra"
Stockholms plan är att först öka antalet platser med 50 procent, sedan 100 procent och därefter titta efter externa lokaler. I sammanhanget har Älvsjömässan nämnts som en sådan lokal, men ingenting är klart på den punkten i dagsläget, enligt Eriksson.
En av anledningarna till att sjukhusen lyckats frigöra vårdplatser är för att man ställt in planerade operationer för dem som kan vänta. I Stockholm har man också kunnat ta emot coronasmittade patienter från andra regioner.
– Just nu så hjälper vi andra, säger Björn Eriksson.
Den största orosfaktorn är just nu personalen, där en större del än normalt är hemma med symtom på influensa, förkylning eller covid-19. Att få fram tillräckligt med personal till alla patienter kan därför bli problematiskt.
TT: Hur ser kapaciteten ut för att ta emot patienter som inte är smittade av corona men är i behov av akutvård?
– Det är den vården vi måste värna hela tiden. Personer som har akuta sjukdomar måste få sjukvård som vanligt, just nu fungerar det bra. Den som är sjukast får vård först.
För att få fram fler intensivvårdsplatser ska Försvarsmakten upprätta ett fältsjukhus på Ärna flygbas utanför Uppsala och under dagen har det blivit klart att även Västra Götaland förbereder ett fältsjukhus.
Begäran har kommit från Sahlgrenska universitetssjukhuset, men platsen är inte bestämd, inte heller om de militära resurserna ska förläggas i tält eller i byggnader.
Medelålder: 63 år
Under lördagsförmiddagen intensivvårdades 61 personer på landets sjukhus, jämfört med 50 personer under fredagen, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.
– Det här är en ögonblicksbild. Det kan finnas en viss eftersläpning men vi har uppmanat att man gärna rapporterar så fort man får in de här patienterna så att vi ska få en bra uppfattning, säger den ideella föreningens ordförande Johnny Hillgren.
Medelåldern hos dem som intensivvårdas är 62,9 år. Nästan sju av tio av dem har någon form av riskfaktor, vilket enligt Svenska intensivvårdsregistret innebär att de uppfyller ett eller flera av följande kriterier: över 65 år, har en kronisk hjärtlungsjukdom, lever- eller njursjukdom, nedsatt immunförsvar, diabetes, fetma eller neuromuskulär sjukdom, det vill säga en sjukdom som påverkar nervcellerna.
Tio av de 61 personerna är kvinnor och medellängden från att personerna insjuknade till att de behandlats med intensivvård är 8,5 dagar.