Dödstalen på äldreboenden sjunker drastiskt

Under tiden då miljontals svenskar har vaccinerats har coronaviruset dödat långt färre människor på landets äldreboenden. Även bland dem som har hemtjänst faller dödstalen, om än inte lika snabbt.

Antalet människor som dör av covid-19 på Sveriges vårdboenden sjunker drastiskt i takt med att antalet vaccinerade ökar. Arkivbild.

Antalet människor som dör av covid-19 på Sveriges vårdboenden sjunker drastiskt i takt med att antalet vaccinerade ökar. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-17 21:55

Vaccinationen drog igång kring årsskiftet – till att börja med på landets äldreboenden – och tog fart under januari månad.

Under fyra och en halv månad, från oktober till februari, hade covid-19 tagit livet av 2 737 personer som bodde på så kallade särskilda boenden för äldre i Sverige. Under nästan tre månader nu under våren är motsvarande antal 130.

Tidsspannet är visserligen något kortare nu, men skillnaden väldig.

– Det var den gruppen som löpte den största risken för att avlida. Genom att man prioriterade vaccinering av den gruppen fick man ned antalet avlidna ganska fort trots allt, säger Iréne Nilsson-Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

"Utmaning nå ut"

Näst på tur stod människorna som lever med hemtjänst, vilket var en något större logistisk utmaning. Under perioden mellan oktober och februari var antalet döda i den gruppen 1 681 till antalet. Under den senaste perioden har det hittills räknats till 334.

– Dels valde man att prioritera dem med särskilt boende först då risken var som störst i den gruppen, säger Iréne Nilsson-Carlsson.

– Dels har det varit lite olika utmaningar när det gäller hemtjänstgruppen, att nå ut till dem och därför har det gjorts parallellt med att man vaccinerat de andra i de högsta åldrarna.

Minskningen av antalet avlidna visar oavsett att vaccinationen gjort stor nytta även bland dem som har hemtjänst, poängterar hon.

Fram till början av maj hade lite drygt 70 procent av alla människor med hemtjänst blivit fullvaccinerade, med två doser. Bland människor på äldreboenden närmade det sig 90 procent.

Vissa hann inte få

Socialstyrelsens statistik delas upp i tre perioder, där den tredje ännu räknas. Statistiken bygger på dödsorsaksintyg – där läkare slagit fast att covid-19 orsakade personens död – vilket kan ta upp till tre veckor att ta fram. Dödligheten inom ovan nämnda grupper kan alltså ha fortsatt att minska ytterligare något.

Viruset har likväl orsakat minst 130 personers död på äldreboenden sedan den 15 februari. Det finns en risk att det var personer som inte hann bli vaccinerade fullt ut innan de blev smittade, enligt Iréne Nilsson-Carlsson.

– Sedan är det några som har fått covid också efter att de blivit vaccinerade. Är man väldigt skör från början kan det vara så att man inte heller överlever en mild sjukdom, säger hon.

Iréne Nilsson-Carlsson, Socialstyrelsen. Arkivbild.
Iréne Nilsson-Carlsson, Socialstyrelsen. Arkivbild.
Fakta: De dog i covid-19 under våren

Från den 15 februari fram till och med den 9 maj avled 1 280 personer av covid-19 i Sverige.

Av dem var fler än fyra av fem (1 044) över 70 år gamla.

Mellan oktober och mitten av februari var det totalt 6 070 personer som föll offer för viruset och bland dem var många fler äldre: drygt 93 procent av alla som avled då var 70 år eller äldre.

Skillnaden är som allra störst bland de allra äldsta: På de nästan tre månader som gått sedan den 15 februari har 196 personer som är 90 år eller äldre avlidit av covid-19. På drygt fyra månader mellan oktober och februari var det 1 797.

Observera att Socialstyrelsen lägger samman statistiken i perioder och att den innevarande perioden (15 februari–) kommer att pågå ytterligare en liten tid framöver. Därför är den hittills något kortare och inte exakt jämförbar med tidigare period (1 oktober–14 februari). Den kraftiga minskningen under våren är dock tillräckligt markant för att dra slutsatser kring.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!