Donald Trump stöttar virusprotester

Antalet dödsfall har ökat till nära 37 000 – samtidigt som president Donald Trump bråkar med guvernörer och verkar elda på de som protesterar mot virusrestriktioner. Kampen mot det nya coronaviruset blir alltmer politisk i USA.

USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-18 09:41

– Det gör något inuti dig rasande.

Lokalpolitikern Melissa Ackison skriker ut sin ilska vid mot vad hon anser är "statliga övertramp" vid en protest i Ohiostaden Columbus. Delstaten ska inte avgöra om en person ska hålla sig hemma heller vems arbete som är samhällsviktigt – det är upp till individen, resonerar hon. Ackison har tagit med sig sin tioårige son och hon säger sig inte alls vara rädd för smitta, rapporterar tidsskriften Time.

Liknande protester har setts de senaste dagarna i bland annat Oklahoma, Michigan, Texas och Virginia. Och på fredagen trotsade flera hundra personer reglerna om social distansering och samlades i Huntington Beach i Kalifornien för att protestera mot virusrestriktioner, uppger nyhetskanalen CNN.

Över 700 000 fall

Många av dem som demonstrerar är Trumpanhängare och bär presidentens karaktäristiska röda kampanjkeps. Andra tillhör grupper som vill se en minimal statsapparat, försvarar rätten att bära vapen eller är emot vaccinationer, skriver Time.

Dessa högergrupper beskrivs ofta som delar av Donald Trumps väljarbas. Och på fredagen sträckte han ut handen till dessa, genom en serie Twitterinlägg där han skrev att delstaterna Minnesota , Michigan och Virginia (alla med demokratiska guvernörer) måste "befrias".

Det kan ses som märkligt eftersom Trump själv förordat åtminstone vissa restriktioner för att minska spridningen av det nya coronaviruset. USA är det värst drabbade landet globalt, tidigt på lördagen hade över 700 000 fall konstaterats och nära 37 000 liv tagits av covid-19, enligt Johns Hopkins Universitys sammanställning.

Men presidenten går en svår balansgång mellan sin vilja att skydda sina landsmän och öppna upp landets ekonomi – något som han i torsdags meddelade kommer att ske stegvis med start de närmaste veckorna. USA går till presidentval i november och den, fram till viruskrisens start, starka ekonomin har länge setts som Trumps främsta argument för att bli återvald.

"Farligt agerande"

De senaste dagarnas presskonferenser i Vita huset har dock varit kaotiska och presidenten har framstått som någon som främst vill plocka egna politiska poäng på viruskrisen. Lägg därtill att han bråkat öppet med flera guvernörer, bland dem Andrew Cuomo som styr i det hårt drabbade New York, om virusinsatser.

Efter fredagens twitterinlägg sade Jay Inslee, guvernör i delstaten Washington, att presidenten "uppmuntrar till olagligt och farligt agerande" och därmed utsätter miljontals människor för risken att drabbas av covid-19, skriver tidningen The New York Times.

Vid sin dagliga presskonferens kort därpå fick Trump frågan om delstaterna borde lyfta sina påbud om att invånarna ska stanna hemma.

– Nej, men jag tycker att delar av vad de har gjort är för mycket, svarade han.

Virusprotester i Saint Paul i Minnesota.
Virusprotester i Saint Paul i Minnesota.
Fakta: USA och det nya coronaviruset

På lördagen hade drygt 700 000 fall av coronavirus konstaterats i USA, varav 3 856 det senaste dygnet. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia.

Nästan 37 000 människor har avlidit i covid-19. New York är värst drabbat, därefter kommer New Jersey och Michigan.

Källa: Johns Hopkins Coronavirus Resource Center och The New York Times

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!