Dossänkning kan minska återfall i bröstcancer

Kraftiga biverkningar stoppar många kvinnor från att ta ett läkemedel som kan minska risken för återfall i bröstcancer. Men nu har svenska forskare upptäckt att en betydligt lägre dos verkar ha god effekt och ger färre biverkningar, vilket potentiellt kan få fler att vilja ta medicinen.

En dossänkning av det östrogenhämmande läkemedlet tamoxifen kan ha både god effekt på återfall av bröstcancer samt orsaka färre biverkningar. Arkivbild.

En dossänkning av det östrogenhämmande läkemedlet tamoxifen kan ha både god effekt på återfall av bröstcancer samt orsaka färre biverkningar. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-19 04:15

Trots att det östrogenhämmande läkemedlet tamoxifen har använts i 40 år för att minska risken för återfall hos kvinnor som behandlats för hormonrelaterad bröstcancer, avbryter nära hälften av kvinnorna behandlingen på grund av kraftiga biverkningar. Klimakterieliknande besvär som vallningar, svettningar, sömnbesvär samt olika gynekologiska problem är några av de problem kvinnorna riskerar.

Men nu har forskare funnit att en betydligt lägre dos av samma preparat verkar ha god effekt – och ger mindre biverkningar hos kvinnor som ännu inte genomgått klimakteriet, vilket skulle kunna få stor betydelse för behandlingen av bröstcancer, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande:

"En sådan dossänkning skulle potentiellt kunna öka andelen patienter som fullföljer behandlingen", säger Per Hall, professor vid Karolinska institutet, som har ansvarat för studien.

Studien som startade 2016, omfattade 1 440 kvinnor mellan 40 och 74 år, och pågick i tre år. Den har genomförts med forskare från Södersjukhusets Bröstcentrum, Lunds universitet och Karolinska Institutet och publicerats i Journal of Clinical Oncology.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!