Att få själva injektionen tar bara några sekunder, sedan startar en kedjereaktion i kroppen. Vaccinet innehåller mRNA, en ritning eller kod för ytprotein från viruset som tas upp av cellerna i kroppen, och cellernas egen proteintillverkning börjar producera virusprotein vilket i sin tur leder till en reaktion i vårt immunsystem.
– Vår kropp reagerar på det här främmande proteinet och immunsystemet börjar tillverka antikroppar och t-celler, berättar Charlotta Bergquist, vaccinationskoordinator vid Läkemedelsverket.
Om vi senare utsätts för smittan så känner kroppen igen den och kan snabbt neutralisera smittan och vi slipper bli sjuka – men riktigt så enkelt är det inte alltid.
– Det är alltid en liten risk att man smittas även om man är vaccinerad. Man brukar säga att vanliga influensavaccin skyddar till 60 procent, så folk som är vaccinerade kan bli sjuka ändå men naturligtvis många färre än om man inte vaccinerat, säger Charlotta Bergquist.
De allra flesta vacciner, till exempel fästingvaccin och resevacciner, har inte 100 procent skyddseffekt, men minskar risken att bli sjuk, enligt Charlotta Bergquist. Det covid-19-vaccin som nu godkänts har en skyddseffekt på 95 procent.
Oklart om spridning hindras
Hon berättar att man kan tänka sig tre olika utfall om man smittas med coronaviruset. Man kan bli svårt sjuk och till och med dö, man kan bli lindrigt sjuk men man kan även få en asymptomatisk infektion, alltså inga symptom alls.
– Det man har sett i studierna är att vaccinet skyddar mot symptomatisk sjukdom, alltså att man blir sjuk. Det är den viktigaste orsaken till att vaccinera sig, att man inte blir sjuk, både för sin egen del men även ur ett folkhälsoperspektiv, säger Charlotta Bergquist.
När det gäller risken att även vaccinerade kan bli infekterade, även om man inte blir sjuk, så vet man helt enkelt inte än.
– Studien fortsätter och det här är en av de saker man tittar på. Vi hoppas att vi kommer få några tolkningsbara resultat men det är svårt att säga när de kommer. Studien pågår i två år så inom den ramen.
Symptom sprider smitta
Även statsepidemiolog Anders Tegnell poängterar kunskapsluckorna.
– De studier som finns hittills visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Men däremot finns inget i studierna som säkerställer att man inte blir smittsam. Det är åtminstone teoretiskt möjligt att man fortfarande kan vara smittsam även om man inte blir så väldigt sjuk, säger Tegnell till TT.
Men det är absolut läge att vaccinera sig, även om man är ung och frisk och även om det inte är säkert att man inte ändå kan bli smittad och smitta andra, menar Charlotta Bergquist.
– Det man kan säga är att om man inte blir sjuk så är risken mindre att man smittar, om man inte hostar och nyser. Därför blir det sannolikt en minskad smittspridning i och med vaccinet, men om den blir noll det är svårt att säga nu, säger hon och tillägger:
– Det är fortfarande unga och friska som blir sjuka också, även om det är mycket mindre risk. Risken att man blir svårt sjuk är inte noll bara för att man är ung.