"Efter corona behöver han toppa laget"

Statsminister Stefan Löfven är en försiktig general vid regeringsombildningar, konstaterar flera statsvetare. Större förändringar kan komma närmare valet.
–Efter corona behöver han toppa laget, säger den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Per Olsson Fridh, Märta Stenevi, statsminister Stefan Löfven och Per Bolund under pressträffen om regeringsombildningen.

Per Olsson Fridh, Märta Stenevi, statsminister Stefan Löfven och Per Bolund under pressträffen om regeringsombildningen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2021-02-05 10:09

Att Löfven valde att inte stuva om mer bland statsråden beror enligt statsministern på att regeringen "måste hålla farten" för att hantera pandemin.

– Det är ett argument som han tar upp, men det är också en del i hans ledarstil. Han är väldigt försiktig med att göra ombildningar, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Men ett av valen — att jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) blir ny finansmarknadsminister — var oväntat.

– Det är förvånande. Hon är inte en person man associerar med ekonomiska frågor. Det blir intressant att se om hon kan prata om finansmarknad på finansmarknadens sätt, säger Jenny Madestam.

"Mest överraskande"

Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, blev också överraskad av Lindhagens portfölj. Annars var Per Olsson Fridh som ny biståndsminister det mest okända namnet, trots att han har en lång regeringserfarenhet som statssekreterare.

– Han är den som för den normalt intresserade allmänheten är mest överraskande.

Bolin tror att Löfven vill ha lugn och ro, och till hösten kommer coronakommissionen med ytterligare rapporter om regeringens hantering av pandemin.

– Det är inte omöjligt att en opposition kan kräva ministrars avgång och då kanske man avvaktar vad som händer.

Strategiskt val

Märta Stenevi, nyvalt språkrör för Miljöpartiet, blir jämställdhets-och bostadsminister. Niklas Bolin tror inte hon blir besviken över att inte få klimatministerrollen eftersom hon pratat om att bredda partiets profil i bland annat frågor om social rättvisa.

Jenny Madestam tror att Löfven gjort ett strategiskt val.

– Hon kommer att få tid att arbeta internt inom partiet, och nu har hon fått jämställdhets- och bostadsposten för att inte lasta på för mycket. Bostadsfrågorna är tydligt kopplad till den kommunala nivån och där har Stenevi erfarenhet.

Ännu en ombildning

Förändringarna bland S-ministrarna uteblev. Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-märkt idédebattör, tycker inte att det behövdes.

– Nej, inte nu. Nu är det kris. När man gör en sådan ombildning på grund av att man vill toppa laget och få en "game changer", då gör man ju så naturligtvis. Men i det här läget om han skulle flytta på Hallengren, som gör ett bra jobb enligt många, får han vänta med det till efteråt.

Han tror att en ny regeringsombildning kommer närmare valet 2022 – för att undvika att förlora det. Folk kommer att ha sina tvivel om regeringens duglighet när åtgärderna mot pandemin ska sammanfattas, menar Ljunggren.

– Det går inte att ha ett seminarium för att lägga till rätta bilden, utan det är folks upplevelse av hur det har gått. Du kan inte mota den negativa upplevelsen med statistikseminarier, däremot kanske du kan mota den med hjälp av personer som har lyskraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!