"Eleverna tar med smittan hem"

I Region Stockholm rekommenderas skolorna att övergå till distansundervisning för högstadieelever. Även om elever i åldersgruppen inte blir lika sjuka som vuxna riskerar de att ta med sig smittan hem, enligt experter.

I region Stockholm rekommenderas skolor att övergå till distansundervisning för högstadieelever – men det är svårt att veta hur stor del av totala smittan som drivs av spridningen i en viss miljö, som skolan. Arkivbild.

I region Stockholm rekommenderas skolor att övergå till distansundervisning för högstadieelever – men det är svårt att veta hur stor del av totala smittan som drivs av spridningen i en viss miljö, som skolan. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-11 19:40

I vilken grad högstadieelever bidrar till smittspridningen har varit omtvistat under året – men de senaste veckorna har spridningen bland högstadieelever ökat. Varför det sker just nu är desto svårare att utröna, enligt Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

– Vi tror att smittspridningen bland högstadieelever sker lika mycket i skolan som på fritiden. Dessutom kanske man umgås mellan olika skolor, säger han.

– Det spiller över på de äldre, som föräldrar och far- eller morföräldrar, när eleverna tar med sig smittan hem. Men de yngre blir inte så svårt sjuka och verkar inte smitta i samma utsträckning som äldre, fortsätter Lindblom.

Han menar att rekommendationerna för distansundervisning förhoppningsvis minskar smittspridningen, eftersom kontaktytorna minskar – i alla fall tillfälligt. Enligt honom är det även många lärare blir smittade i regionen.

– Förhoppningsvis dämpas det i de här miljöerna nu genom distansundervisning, plus att det dessutom snart är jullov. Men det är viktigt att infrastrukturen för distansundervisningen är på plats innan skolorna skickar hem eleverna, säger Anders Lindblom.

"Väldigt svår belastning"

Tove Fall, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, menar att det finns flera aspekter av smittspridningen.

– Nu är det ett så pass allvarligt läge i smittspridningen. Sjukvården är under en väldigt svår belastning och jag uppfattar att det är därför regionen ger den här rekommendationen, säger Tove Fall.

En av aspekterna är hur känslig man är för att smittas och ge smittan vidare, vilket varierar mellan olika åldersgrupper men också mellan hur mottaglig individer är för att smittas och föra smittan vidare.

Enligt Världshälso­organisa­tionens sammanställningar löper barn som är under tio år mindre risk att smittas och att smitta andra. Barn och ungdomar har också ofta generellt mildare symtom än vuxna och blir oftast inte lika sjuka.

– Man kan tänka sig att gymnasieungdomar börjar likna vuxna i smittspridningsavseende medan högstadieelever hamnar mittemellan yngre barn och vuxna, säger Tove Fall.

Forskning otillräcklig

– Händer det någonting med smittspridningen i samhället om man stänger ned skolan? Det vet man inte så mycket om, för det finns inte tillräckligt med forskning. Min uppfattning är att de här rekommendationerna kan dämpa spridningen i regionen till en viss grad, men det är svårt att säga hur mycket, fortsätter hon.

Enligt Fall borde flera regioner varit mer aktiva under hösten när man såg smittspridning i olika högstadieklasser och bedrivit distansundervisning temporärt i de grupper där smitta konstaterats.

– Vi vet att det fanns smitta bland högstadielärarna under hösten. Men det är alltid svårt att översätta hur stor del av totala smittan som drivs av spridningen i en viss miljö. Men skolmiljön är också en miljö där det är svårt att hålla avstånd, säger Tove Fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!