EMA: Ålder ingen riskfaktor för Astravaccin

EU:s lÀkemedelsmyndighet (EMA) har kommit lÀngre i utredningen om misstÀnkta biverkningar frÄn Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Varken kön eller Älder hÀnger samman med risken för blodpropp i kombination med brist pÄ blodplÀttar, enligt EMA.

EU:s lÀkemedelsmyndighet (EMA) har inte funnit nÄgra riskfaktorer som kan utgöra kopplingen mellan Astra Zenecas vaccin och uppkomsten av blodproppar. Arkivbild.

EU:s lÀkemedelsmyndighet (EMA) har inte funnit nÄgra riskfaktorer som kan utgöra kopplingen mellan Astra Zenecas vaccin och uppkomsten av blodproppar. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-03-31 16:07

I Sverige har vaccinationerna nyligen Äterupptagits för 65-plussare med hÀnvisning till just att fallen med de misstÀnkta biverkningarna endast intrÀffat bland yngre.

LÀkemedelsverket har dock pÄpekat att det framförallt Àr yngre som har fÄtt Astravaccinet i Sverige och att det kan vara en orsak till att de misstÀnkta biverkningarna synts i den gruppen.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell avvisade den teorin för TT pÄ tisdagen.

– Globalt sett finns vĂ€ldigt mĂ„nga Ă€ldre vaccinerade, sade Tegnell.

TT har pÄ onsdagen frÄgat FolkhÀlsomyndigheten om det finns nÄgra nya bud i frÄgan, men myndighetens experter avböjer för nÀrvarande att sÀga nÄgot, meddelar presstjÀnsten.

"Inte fort och fel"

Viktigt att tÀnka pÄ Àr att det fortfarande inte finns nÄgot faststÀllt orsakssamband och EMA fortsÀtter att utreda den frÄgan. Hittills finns kÀnnedom om 258 fall, varav 45 Àr dödsfall, enligt en fÀrsk rapport frÄn EMA.

– Det fĂ„r inte gĂ„ fort och fel, kommenterar Karl-Mikael KĂ€lkner, klinisk utredare pĂ„ LĂ€kemedelsverket.

I Danmark Àr vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin fortsatt stoppade och danska myndigheter har i lÀckta dokument beskrivit uppgifterna om de misstÀnkta biverkningarna som "extremt oroande".

– Man kan inte tolerera att nĂ„gon under 50 Ă„r dör av vaccin, för det Ă€r inte de som dör av covid-19. Det har varit mycket fĂ„ fall av mĂ€nniskor som dog med covid-19 och som var under 50 Ă„r, sĂ€ger Bolette SĂžborg, enhetschef pĂ„ danska Sundhedsstyrelsen, till tidningen Berlingske.

Men en sÄ definitiv hÄllning Àr svÄr att ha, anser Karl-Mikael KÀlkner.

– Det hĂ€r med nytta-risk-bedömning Ă€r en delikat frĂ„ga som vi hela tiden brottas med. TvĂ€rsĂ€kra uttalanden brukar vara besvĂ€rliga i dessa sammanhang, sĂ€ger han.

Olika perspektiv

I bedömningen finns olika perspektiv. Om en generellt frisk 50-Äring skulle riskera en eventuell allvarlig biverkning frÄn ett covidvaccin skulle en vaccinering fortfarande kunna motiveras, om det skulle innebÀra att 50-Äringen hindras frÄn att smitta personer i riskgrupper. För den stora gruppen blir nyttan större medan 50-Äringen, individen, drog en nitlott.

– Som individ kommer jag aldrig kunna veta om jag blev hjĂ€lpt av vaccinet eller inte. Jag kanske hade klarat mig bra Ă€ndĂ„, men jag kommer alltid veta om jag drog nitlotten och fick en biverkning, sĂ€ger Karl-Mikael KĂ€lkner.

I Sverige finns de olika perspektiven utspritt bland olika aktörer.

– Vi pĂ„ LĂ€kemedelsverket tittar hela tiden pĂ„ gruppnivĂ„ ur ett vetenskapligt perspektiv och FolkhĂ€lsomyndigheten har det nationella perspektivet. IndividfrĂ„gan hamnar hos ordinatören (lĂ€karen) dĂ€r man ibland behöver diskutera personliga bakgrunder innan beslut, sĂ€ger KĂ€lkner.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!