Epidemiolog: Föräldrar skräms upp i onödan

När Socialstyrelsen presenterade sin lista över de sjukdomstillstånd som ökar risken att drabbas svårt av covid-19 markerade de inte tydligt att barn inte ingår i riskgrupperna.
–Socialstyrelsens rapport leder till väldigt mycket oro hos barn och föräldrar, säger epidemiologen och barnläkaren Jonas F Ludvigsson.

Diabetes är en riskfaktor vid covid-19, men barn behöver inte oroa sig, säger epidemiologen Jonas|F Ludvigsson.

Diabetes är en riskfaktor vid covid-19, men barn behöver inte oroa sig, säger epidemiologen Jonas|F Ludvigsson.

Foto: Hasse Holmberg

Hälsa och sjukvård2020-04-24 06:06

Svår övervikt, diabetes och cancer är några av de bakomliggande sjukdomar som ökar risken att få allvarliga komplikationer vid covid-19. Det framgår av den uppdaterade lista över riskgrupper som Socialstyrelsen presenterade i slutet av förra veckan. Men det som inte framgår tydligt är att listan bara handlar om vuxna personer.

Det har skapat onödig oro bland många barn och deras föräldrar, enligt Jonas F Ludvigsson, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet och överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus:

– Många föräldrar hör av sig och undrar om de bör stanna hemma från jobbet eftersom deras barn är i en riskgrupp. Men det behöver de inte göra.

Tiondels promille

Han hänvisar till en genomgång av cirka 40 000 personer som har avlidit i covid-19 i USA, där andelen barn endast utgjorde ungefär en tiondels promille – trots att det i USA finns ett stort antal barn med exempelvis diabetes, svår övervikt, kronisk leversjukdom och njursjukdom.

– Vi vet att barn mycket sällan drabbas av svår covid-19 och nästan aldrig dör i sjukdomen. Det innebär att barn inte är en riskgrupp, även när de har underliggande sjukdomar, förklarar Ludvigsson.

Socialstyrelsen, som har tagit fram listan, hänvisar till att uppdraget från regeringen var att kartlägga riskfaktorer för personer i yrkesverksam ålder, 18–67 år.

Inte relevant för barn

TT: Borde ni inte ha gjort det tydligare, för att undvika onödig oro?

– Det kan man alltid diskutera. Men vi har som sagt svarat på frågorna vi fick från regeringen. Så man kan säga att listan över risker inte blir relevant för barn, helt enkelt, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen.

TT: Kommer ni att komplettera med förtydliganden om att barn inte ingår i dessa riskgrupper?

– Vi ska se till att det framgår på Socialstyrelsens hemsida. Fast vi kan inte ändra i själva dokumentet, för det är redan skickat och diariefört. Det framgår av rapporttexten runt omkring att barn har väldigt låg risk att bli sjuka, även om det inte står på listan som sådan. Det hade kunnat vara tydligare, säger Urban Nylén.

TT: Vad vill du säga till föräldrar som är oroliga över att deras barn har något av de tillstånd som står med på listan?

– Att listan inte handlar om barn och att man inte ska oroa sig för det här på något nytt sätt, så att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!