– På kort sikt kan det vara mycket väl vara motiverat att ställa tydligare krav, på lång sikt är det olyckligt om världens länder börjar sätta alltför mycket restriktioner på vaccin och medicinsk utrustning, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) till TT om de förlängda kontrollerna.
Beslutet togs i en kommitté som sorterar under kommissionen, med representanter från medlemsländerna. Sverige lade ned sin röst, precis som när exportkontrollerna först infördes i januari.
Är bekymmer
Anna Hallberg säger att det samtidigt är viktigt vaccinleverantörerna upprätthåller de avtal som har tecknats med EU. Det har inte skett fullt ut.
– Om avtalen inte följs är det ett stort bekymmer, säger Hallberg.
Krav på exportstopp har framförts av vissa länder för att säkerställa att leverantörerna håller avtal.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion att han kan tänka sig ett exportstopp från EU om avtalen inte följs.
Exportkontrollen infördes i slutet av januari efter misstankar om att läkemedelsbolagen valde att skicka covid-19-vaccin till andra områden i världen, i stället för att leva upp till sina åtaganden gentemot EU.
Så har dock inte varit fallet. Men eftersom extrakontrollerna heller inte medfört några leveransförseningar utökas de till att gälla fram till den sista juni.
Miljoner exporterats
"De handelsstörningar som många befarade har inte ägt rum. Sedan åtgärderna infördes har leveranser godkänts till mer än 30 länder", konstaterar handelsansvarige kommissionären Valdis Dombrovskis i ett uttalande.
Sedan systemet infördes har 34 miljoner vaccindoser godkänts för export. Endast en leverans – från Italien till Australien – har stoppats.