Munskydd bör användas i järnvägstrafiken om avstånd på 1,5 meter inte kan hållas. Så lyder de uppdaterade rekommendationerna från EU-kommissionen, Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar samt Europeiska unionens järnvägsbyrå. Även tågpersonal bör använda munskydd, och bli utbildade i användning av dessa, enligt rekommendationerna.
Inga regler
Men på svenska tåg finns det ännu inga regler som säger att munskydd bör användas.
– Vi följer det som kommer från Folkhälsomyndigheten och där finns det ingen rekommendation vad vi vet rörande munskydd, säger Stefan Holmlund vid SJ:s pressjour.
Enligt Folkhälsomyndigheten behövs inte munskydd i vanliga situationer ute i samhället, utanför vården. Det är enligt myndigheten bättre att hålla avstånd samt vara noga med att tvätta händerna.
Tågoperatören MTRX som trafikerar sträckan Stockholm–Göteborg erbjuder gratis munskydd till sina resenärer.
– Vi har sedan juni börjat dela ut munskydd gratis, på frivillig basis till resenärer. De får använda dem utifrån eget tycke, säger Mats Johannesson, vd vid MTRX.
Valfritt användande
Antalet resenärer som tar emot munskydd på tågen ökar enligt Johannesson och i dagsläget är det ungefär var tredje resenär som väljer att ta emot ett skydd.
Även personalen får munskydd, men användandet är valfritt och en majoritet av personalen väljer att inte använda dem, enligt Johannesson.
– Vi är medvetna om att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar munskydd men vi ser att på frivillig basis är det någonting som ytterligare kan öka tryggheten i resandet.
TT har sökt Folkhälsomyndigheten, som meddelar att man inte har möjlighet att göra någon mer intervju i dag.