Premiärministern missade fem krismöten i början av pandemin.
En högt uppsatt coronarådgivare har tvingats avgå sedan han brutit mot karantänsregler – som han själv varit med och tagit fram – för att träffa sin älskarinna.
Storbritannien har över 30 000 döda i covid-19, vilket är flest i Europa.
Nu växer kritiken mot britternas strategi för att tackla virusutbrottet. Situationen "är som en mardröm det inte går att vakna ur, där ni hamnade på grund av er egen dumhet", skriver till exempel italienska Corriere della Serra. Och under rubriken "generationens största misslyckande" frågar sig australiska The Sydney Morning Herald var det gick snett.
Långsam start
Även på hemmaplan har experter, professorer och vårdpersonal fällt svidande omdömen om det som generellt uppfattats som inkompetens från högsta nivå. Bland annat har regeringen kritiserats för bristen på skyddsutrustning i vården och en långsam reaktionsförmåga i början av utbrottet.
"Hur i hela friden hamnade vi här?" frågade oppositionsledaren Keir Starmer premiärminister Boris Johnson tidigare i veckan.
Såväl Johnson som hälsominister Matt Hancock, som båda varit sjuka i covid-19, har kritiserats för att inte ha byggt upp det brittiska försvaret mot epidemin – trots gott om tidiga varningssignaler. De scenarier som Storbritannien hade tittat på innan coronaviruset dök upp fokuserade främst på influensa.
– De flesta är överens om att vi förlorade fem veckor i början. Och den planering som gjordes var för något som skulle likna spanska sjukan, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.
– Ett annat problem är de snabba svängningarna i regeringens politik. Den ursprungliga planen var att genomföra många tester, sedan gav man upp det och stängde ner Storbritannien i stället.
Saknade kapacitet
Johnson har hela tiden vidhållit att rätt beslut har fattats vid rätt tidpunkt och att regeringen följt vetenskapliga råd. Samtidigt har dess vetenskapliga chefsrådgivare just medgett att Storbritannien misslyckades med ambitionen att testa brett i början – eftersom man helt enkelt saknade kapacitet. Viruset spreds i och med det oupptäckt över landet och WHO-chefen beskrev det som att britterna försökte släcka en eld iklädda ögonbindel.
Regeringen lutar sig mycket mot råden från den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage. Det är också ett sätt att till viss del friskriva sig från ansvar, menar Barnard.
– Med tiden kommer det att ske en offentlig utredning av hanteringen av krisen, men det kommer att dröja flera år. Redan nu jobbar dock regeringen på sina ursäkter, hävdar hon.
– De kommer att lägga skulden på experterna och säga att det var deras fel, inte politikernas.
Populär ledare
Även om viruset lyckades slå klorna i Johnson tycks premiärministern vara förvånansvärt immun mot kritiken av strategin för att bemöta det. Med en sjukhusvistelse och en nyfödd son i bagaget har hans popularitet snarare ökat – även om stödet för regeringen rasat något de senaste veckorna, till exempel i mätningar från Yougov.
– 30 000 döda är en chockerande siffra. Därför är det förbluffande hur regeringen har haft en bra kris i det avseendet att Johnsons popularitet är så pass hög, säger Barnard.
– Vissa menar att det delvis kan förklaras med att det var val så sent som i december och att många britter inte vill medge att de kanske röstade fel då.