Boris Johnsons försämrade hälsoläge har sänt chockvågor genom Storbritannien. Situationen är i många avseenden helt unik, enligt Catherine Barnard som är juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.
– Vi har haft premiärministrar som drabbats av sjukdom, exempelvis Winston Churchill som var borta från jobbet efter en mindre stroke 1953, men det var inte under en pågående kris av det här slaget. Det här är unikt, säger hon till TT.
Splittrat folk
Barnard påpekar dock att britternas syn på sin nuvarande premiärminister är långt ifrån samstämmig.
– Jag skulle säga att han är en ganska polariserande person, han har inte samma status som exempelvis drottningen som har bred folklig popularitet.
Mycket kokar ner till EU-utträdet brexit – en fråga som har delat Storbritannien. Splittrar gör även den brittiska regeringens hantering av coronaviruset och dess konsekvenser.
– Brexit är en vattendelare. Sedan finns det kritiker som anser att Johnson inte har hanterat coronakrisen på ett bra sätt, man menar bland annat att Storbritannien skulle ha förberett sig bättre, säger Barnard.
En sak som Boris Johnson har kritiserats för under krisen är sitt tonfall som somliga menar har varit allt för lättsamt.
– Under ett möte om bristen på respiratorer skämtade han om att förhandlingar med leverantörerna är inne på sin sista suck. Ordvitsar är inte värdigt en ledare under den här typen av kris.
Parlamentet i gungning
Det är inte bara folket som är splittrat. Parlamentet lider även av sin beskärda del av sprickor, enligt juridikprofessorn.
– När katten är borta dansar råttorna på bordet, man kan säga att det är det som händer i politiken nu, säger hon.
Ett framtida problem i parlamentet kan exempelvis bli den framtida rollen för Dominic Raab – utrikesministern som just nu leder landet i Boris Johnsons frånvaro.
– Det är ingen som riktigt vet vilken typ av beslut som Raab har rätt att ta, säger Barnard.
– Ska han bara hålla ställningarna eller kan han verkligen göra saker, som att möblera om i parlamentet eller förlänga förhandlingarna om brexit? Det återstår att se.
Enas kring allvaret
Skulle Johnson dö eller av annat skäl inte kunna återgå till jobbet måste Storbritannien förstås hitta en mer permanent lösning. Och i slutändan är det då drottningen som formellt godkänner en ny premiärminister och erbjuder den personen att bilda regering.
– Just nu är behovet stort av ett tydligt ledarskap som hjälper hela landet att ta sig igenom det här, säger Barnard.
Mycket är ovisst – men insikten om coronavirusets allvar är nog något som de flesta britter kan enas om i dag.
– Jag tror att det här verkligen gör att det brittiska folket förstår att viruset kan drabba vem som helst. Min egen pappa, som är över 70 år, har sagt att han nu har bestämt sig för att sluta gå på sina dagliga promenader.