– Jag utesluter inte – beroende på hur frågan utvecklar sig – att vi kan behöva skjuta till ytterligare pengar, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.
"Det här är extraordinärt"
Totalt har drygt 2,4 miljoner fjäderfän avlivats i Sverige sedan i höstas, då det första utbrottet av fågelinfluensa drabbade en kalkongård i Skåne.
Sedan dess har flera besättningar fått in smittan – både i Skåne och i andra län. Bland annat har Sveriges största äggproducent i Mönsterås i Kalmar län drabbats hårt av smittan, som tidigare tvingade fram ett stopp i produktionen.
Smittan har visat sig vara både svårare och mer dödlig än tidigare. Det handlar om ett luftburet virus som kan spridas från vilda fåglar via ventilationen, och smittan kan exempelvis föras vidare mellan gårdar via fågelleveranser, fordon, redskap, foder, damm, fjädrar. Förutom Sverige är flera länder i Europa hårt drabbade.
Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket beskriver läget som "extraordinärt".
– Vi har inte haft så omfattande utbrott som under säsongen 2020–2021. Det har vi aldrig varit med om, säger han till TT.
Notan tickar på
Drabbade besättningar, som kan söka ersättning av staten för att de bland annat tvingas avliva djur, är hittills uppe i 24 stycken. För staten innebär allt arbete med fågelinfluensan nu en kostnad på minst 460 miljoner kronor, uppger Håkan Henrikson.
– Men det tror jag kanske inte helt är slutnotan.
I kostnaden ingår dels veterinärarbete och faktiska insatser av bland annat försvarsmakten kring utbrotten, dels ersättningarna till djurägarna.
– Djurvärde, saneringsarbete och allt det ersätts med 100 procent – och det kan vi väl överblicka. Men sedan finns ju produktionsbortfallsersättning med 50 procent, och det kommer ju ticka tills de här är fullt i gång igen.
Det ursprungliga årsbidraget på 133 miljoner, som Jordbruksverket sedan tidigare fått för arbete med just smittsamma djursjukdomar, räcker således inte längre till.
Mer pengar skjuts till
Nu har regeringen i samband med vårändringsbudget 2021 kommit överens med samarbetspartierna att skjuta till extra pengar för arbetet med smittsamma djursjukdomar. 200 miljoner kronor går till arbete med sjukdomar så som fågelinfluensa, och dessutom viks ytterligare 60 miljoner för minknäringen som tvingas ta paus med anledning av pandemin.
När smittan bland fåglarna dämpar sig är svår att förutse.
– Då är det givetvis jätteviktigt att vi säkerställer att vi har har bra verktyg att jobba med det – både utifrån myndigheterna men också att näringen får kompensation för att man behöver slakta ut väldigt mycket fåglar.
TT: Jordbruksverket kostnadsprognos för fågelinfluensan är uppe i över 400 miljoner – och det stannar inte där. Räcker 200 miljoner särskilt långt då?
– Det får vi se givetvis, säger Jennie Nilsson och fortsätter:
– Vi har baserat 200 miljoner på det äskande som Jordbruksverket gjorde i samband med att vi jobbade med vårändringsbudgeten i nuläget.