Facket: Aktivera krislägesavtal

I Skåne har pandemin skapat en så hård belastning på sjukvården att regionen inte kommer att klara bemanningen under jul- och nyårshelgerna.

Om Region Skåne ska klara bemanningen under jul- och nyårshelgerna, måste de vårdanställda få bättre betalt, menar Vårdförbundet. Arkivbild.

Om Region Skåne ska klara bemanningen under jul- och nyårshelgerna, måste de vårdanställda få bättre betalt, menar Vårdförbundet. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-22 18:30

Det anser Vårdförbundet som i ett pressmeddelande beskriver situationen som "alarmerande."

För att fackets medlemmar ska få bättre ersättning för det “enorma extraarbete som nu krävs”, vill Vårdförbundet att regionen ska ansöka om aktivering av det så kallade krislägesavtalet, som innebär förlängd arbetstid och fördubblad lön.

"Regionen öppnar kontinuerligt upp nya vårdplatser för covidpatienterna, som bara blir fler och fler. Sängarna finns, men det är svårt att få tag på rätt utbildad personal för uppgiften. Snart har arbetsgivaren flyttat alla som kan, och inte kan, till covidvården. Trots det kommer inte bemanningen att räcka till", skriver Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, i pressmeddelandet.

Fakta: Krislägesavtalet

Krislägesavtalet mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner tecknades i slutet av mars. Avtalet innebär bland annat utökad arbetstid – upp till 48 timmar i veckan – och att de anställda som berörs för 220 procent av lönen per timme.

Källa: Vårdförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!