Städning och tvätt var insatser som tillfälligt fick skalas ner när kommunpersonal fick omprioritera arbetssätt under den varma sommaren 2018, enligt Socialstyrelsens utvärdering.
I år kan också besök från anhöriga bli en insats som kan bli svår att genomföra på grund av hettan.
– Ja, det kan säkert finnas en sådan risk, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.
– Det måste vara riskfria besök och då kan man också väga in bekymren med värmeböljan, fortsätter hon.
Nationellt besöksförbud
Trots ett nationellt besöksförbud på äldreboenden har Socialstyrelsen fått regeringsuppdraget att presentera hur personal kan anordna säkra undantagsbesök, till exempel utomhus.
– Det kan vara en utmaning för kommunerna att få till det här bra, säger Iréne Nilsson Carlsson.
Men både fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner larmar om en oro för att personal både ska orka hantera smittspridning och värmebölja. Till exempel krävs full skyddsutrustning vid kontakt med smittade samtidigt som fläktar inte bör användas i gemensamma lokaler.
"Vid livets slut"
Även om besök kan prioriteras bort för att lätta på arbetsbördan påpekar folkhälsorådet att det inte är en generell lösning. Bedömning ska göras från fall till fall.
– Jag tycker att det vore olämpligt om man bara strök alla besök rakt av. Det kan finnas skäl för besök, Iréne Nilsson Carlsson.
– Vi har ju pekat på att det kan vara väldigt angeläget att kunna ordna ett besök vid livets slut så verksamhetschefen måste ta ställning till vad som är möjligt att göra.