Tidigare under tisdagen meddelade Region Stockholm att den nedåtgående trenden av smittofall har brutits. Därför kan det bli aktuellt med lokala restriktioner i Stockholm, sade Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens pressträff.
– Här har vi en diskussion med Stockholm om att man kanske behöver införa ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen här, säger han.
Vilka typer av restriktioner som diskuteras vill Tegnell inte gå in på. Däremot säger han att ett besked kan komma inom de närmsta dagarna.
Inga kluster i Stockholm
Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson säger att ett alternativ är vad han kallar hemisolering av hushållskontakter, alltså att den som bor tillsammans med en smittad person tvingas isolera sig i hemmet.
– Det beror på hur smittspridningen utvecklar sig. Men bestämmer vi oss för det, då kan det gå ganska fort, säger han i SVT:s Aktuellt.
Eriksson betonade att smittspridningen ökar i Stockholm, men från låga nivåer.
– Det gäller alla åldrar och spritt över hela Stockholm, det finns inga kluster vad vi kan se. Jag själv är oroad för en andra våg – nu gäller det att vi tar i ännu mer, så vi slipper restriktioner, säger han.
"Inte tappa kontrollen"
Även i Dalarna rapporteras det om lokala coronautbrott. Men där är några lokala åtgärder inte aktuella i nuläget.
– Vi har en dialog med Dalarna men de bedömer att med insatserna som görs har man kontroll på läget. Det krävs inte några vidare insatser just nu, säger Anders Tegnell.
Samtidigt fortsätter Sverige att öka antalet provtagningar markant. Under vecka 38 utfördes knappt 140 000 coronatester och antalet personer som bekräftats smittade uppgår nu till knappt 90 000 personer i landet.
Enligt Folkhälsomyndigheten syns en viss ökning av antalet nationella covidfall, om än från låga nivåer.
– Det finns all anledning att påminna om att vi lever mitt i en pandemi. Antalet dödsfall är fortsatt väldigt lågt, men det är viktigt att inte tappa kontrollen nu, säger Tegnell.
Dystert i Europa
Den senaste tiden har Folkhälsomyndigheten upprepade gånger varnat för utvecklingen i Europa med ökad smittspridning i ett antal länder som Spanien, Frankrike, Italien och Storbritannien.
Även den här gången är rapporten från kontinenten dyster.
– Det ser tyvärr rätt mörkt ut nu. Stora länder har snabbt ökat i antal fall och vi närmar oss tre miljoner fall i Europa. Det är en ganska oroande utveckling, säger Anders Tegnell.