Färre smittade på äldreboenden

Smittspridningen av coronaviruset verkat ha avtagit på landets äldreboenden. Men fortfarande är situationen allvarlig.

Förra veckan konstaterades 571 personer på äldreboenden smittade, vilket kan jämföras med 943 under vecka 50. Arkivbild.

Förra veckan konstaterades 571 personer på äldreboenden smittade, vilket kan jämföras med 943 under vecka 50. Arkivbild.

Foto: ADAM IHSE / TT

Hälsa och sjukvård2021-01-22 06:05

Vid jul kulminerade antalet smittade på äldreboenden och sedan dess har omfattningen minskat. Förra veckan konstaterades 571 personer på äldreboenden smittade, vilket kan jämföras med 943 under vecka 50.

På torsdagens myndighetsgemensamma pressträff lyftes frågan.

– Det är en minskning av smittspridningen på särskilda boenden, men det är förstås många personer som fortfarande drabbas av sjukdomen, sade Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Personer på äldreboenden har under hela pandemin varit överrepresenterade i dödsstatistiken gällande covid-19. De utgör strax under 47 procent av dödsfallen där sjukdomen har konstaterats.

Vaccin avgörande

Huvudorsaken till varför smittan tar sig in på så många äldreboenden hänger ihop med hur den allmänna smittspridningen ser ut, slog coronakommissionen fast i sin första delrapport.

Den nuvarande minskningen hör också ihop med en avtagande smittspridning i samhället efter jul och nyår, tror både Socialstyrelsen och Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorgsfrågor på arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges kommuner och regioner). Han har inte fått signaler om att minskningen hänger ihop med vaccinationerna mot covid-19.

– Inte vad jag vet, men vaccineringen är en stor avgörande fråga. Nu har i princip alla äldreboenden fått första dosen och nu börjar man ge den andra. Det tror jag kommer att göra skillnad och det är något att vara glad över, säger han.

Pressat läge

Samtidigt är läget långt ifrån normalt.

– Det verkar som att färre smittas nu, men fortfarande är det ett pressat läge. Man har bekymmer med sjukfrånvaro och att hitta vikarier, säger Greger Bengtsson.

Även efter vaccination gäller i nuläget samma rekommendationer om hygienrutiner och skyddsutrustning. Enligt Greger Bengtsson är det dock en mycket omdiskuterad fråga i äldreomsorgen.

– Det är jobbigt för en del personal med visir och ansiktsskydd.

Drygt 30 av 290 kommuner har tillfälliga besöksförbud på sina äldreboenden. Majoriteten av förbuden gäller till och med den 2 februari, och är utfärdade av Folkhälsomyndigheten.

– Många kommuner avråder från besök på egen hand, och om det fungerar, behövs inget besöksförbud från Folkhälsomyndigheten, säger Greger Bengtsson.

Fakta: Smittspridningen på äldreboenden

Vecka 49: 823 smittade.

Vecka 50: 943 smittade.

Vecka 51: 870 smittade.

Vecka 52: 678 smittade.

Vecka 53: 801 smittade.

Vecka 1: 749 smittade.

Vecka 2:571 smittade.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!