Färre utrikesfödda vaccineras mot covid-19

Personer i Sverige som är födda utomlands har både drabbats hårdare av covid-19 och vaccinerats i lägre grad jämfört med svenskfödda. Det visar två nya rapporter från Folkhälsomyndigheten.

En sjuksköterska förbereder vaccin från Pfizer för vaccinering.

En sjuksköterska förbereder vaccin från Pfizer för vaccinering.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-29 14:48

Hela 91 procent av alla 80-plussare som är födda i Sverige har vaccinerats. Motsvarande siffra bland personer över 80 år födda i Nordafrika är 59 procent, och 44 procent bland personer i samma åldersgrupp födda i övriga Afrika.

Bland 80-plussare födda i Nordamerika och EU ligger vaccinationstäckningen på 81 respektive 77 procent.

"För att öka vaccinationstäckningen arbetar landets regioner tillsammans med Folkhälsomyndigheten och flera andra aktörer för att nå ut med tillgänglig och tydlig information, så att alla i Sverige ska kunna göra ett välinformerat val kring sin egen vaccination", skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi vet inte vilka orsaker som ligger bakom de mindre talen i de här grupperna. Vi följer upp det med flera undersökningar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

Utrikesfödda har också i större utsträckning varit sjuka i covid-19, behövt intensivvård och avlidit till följd av sjukdomen, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar.

Tegnell påpekar att utrikesfödda är prioriterade i de olika vaccinationsfaserna, och genom att öka täckningen i gruppen kan liv räddas.

– Det finns i grunddokumenten att svårnådda och utsatta grupper är prioriterade genom alla faserna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!