Fåtal områden står för flest coronadödsfall

En stor del av Europa har klarat sig undan den första vågen av coronapandemin utan någon större överdödlighet.

I vissa regioner i Europa har överdödligheten varit hög, medan andra inte drabbats alls. Arkivbild.

I vissa regioner i Europa har överdödligheten varit hög, medan andra inte drabbats alls. Arkivbild.

Foto: Hannah McKay

Hälsa och sjukvård2020-06-24 11:40

Samtidigt har vissa regioner haft upp till tre gånger fler dödsfall än normalt under våren. Det rapporterar Svenska Yle , som tillsammans med analysföretaget Newsworthy, tittat närmare på data från 500 europeiska regioner.

Siffrorna visar att det i vissa områden har skett många fler dödsfall än normalt, medan överdödligheten på andra håll var liten eller ingen alls. Tio procent av de europeiska regionerna i analysen står för knappt hälften av överdödligheten.

– Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram det här att det inte är homogent, i till exempel i Sverige. Det finns ju regioner i Sverige som har haft lika få fall som i delar av Finland, Norge eller Danmark. Kanske till och med färre än i Helsingfors, säger Jan Albert som är professor i smittskydd på Karolinska institutet, till Yle.

Flera italienska regioner, främst de som ligger i norra delarna av landet, sticker ut gällande överdödligheten i Europa. I till exempel Bergamo spreds coronaviruset tidigt och fram till slutet av april hade regionen mer än tre gånger fler dödsfall än normalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!