– Jag tror att det blir rejält mycket mer festande än förra året, säger Ulrik Hoffman, vd för företaget Ungdomsbarometern som gör undersökningar om unga.
Åtta av tio ungdomar som slutar gymnasiet planerar att festa på studentkvällen och hälften tänker göra det oavsett vad rekommendationerna säger. Förra året var mindre än en fjärdedel beredda att trotsa rekommendationerna.
Karin Tegmark Wizell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, ser ett behov av att påverka ungdomar att festa smittsäkert.
– - Vi alla måste hjälpa ungdomarna att göra det här på ett klokt sätt och få dem att inse konsekvenserna och att de utsätter föräldrar och andra nära för smitta.
För att förhindra stora folksamlingar finns ett specifikt verktyg att använda sig av.
– - Man kan ha vistelseförbud för vissa platser så att unga inte kan samlas, säger Karin Tegmark Wizell.
Oroliga för anhöriga
Hon lyfter också att det är viktigt att inte träffa andra som man inte umgåtts med tidigare utan fortsätta begränsa sina kontakter.
Över åtta av tio planerar att ha en studentmottagning, hälften av dem oavsett vad restriktionerna säger. Den typen av arrangemang tyder på att även föräldrar och vårdnadshavare är med på att trotsa riktlinjerna.
Förra året var det vara 16 procent som planerade att bryta mot restriktionerna för att ha studentmottagning.
En aspekt som Ulrik Hoffman tror har betydelse är att allt fler nu är vaccinerade, vilket betyder att man tre veckor efter första dosen kan träffa människor från olika hushåll inomhus.
Samtidigt som ungdomarna svarat att de inte tänker följa rekommendationerna, uppger sju av tio att de är oroliga för att anhöriga ska bli sjuka.
Föregå festnorm
– Förra året hamnade man lite fel i kommunikationen kring studenten. Högstadieeleverna gick till skolan som vanligt och treorna fick inte ens träffas en sista gång. De blev väldigt ledsna över det. Många känner nog nu i år att de inte vill ha det som sina äldre kompisar förra året, säger Ulrik Hoffman.
Studenten är en väldigt stark ritual och något de flesta i Sverige kan relatera till, menar han. Undersökningen visar en stark vilja att fira och risk att många samlas i stora grupper.
Ulrik Hoffman på Ungdomsbarometern vill se snabba åtgärder.
– Man måste komma ut med information om studentfestandet innan det blivit norm, nästa vecka drar det igång. Ska man göra något så ska man göra det nu.
Krogen bättre
Samtidigt kommer nu beskedet från regeringen om att krogar får hålla öppet till 22.30 och servera alkohol fram till 22.00 från tisdag 1 juni.
TT: Hade det inte varit idé att vänta med det till efter studentfirandena?
– - Det är för- och nackdelar på en krog, där kan man kan göra tillsyn och man har övat för att ha bättre organisation och förhindra trängsel. Det kan vara bättre att vara där än att gå hem till kompisar inomhus, säger Karin Tegmark Wizell.
Ungdomsbarometerns enkät har besvarats av 3 424 personer i åldrarna 15 till 24 år under perioden 11 maj till 17 maj. Antalet gymnasieelever var 1 324 stycken, varav ungefär 500 sistaårselever.