FHM: Bättre på krogen än hemma hos kompisar

Hälften av treorna i gymnasiet är beredda att bryta mot restriktioner för att festa på studentkvällen. Det är dubbelt så många som inför förra årets student, visar en enkät från Ungdomsbarometern. Folkhälsomyndigheten uppmanar till eftertänksamhet.

Förra årets studenter på Nacka gymnasium fick springa ut och mötas av max två personer för att inte skapa trängsel. Ungdomsbarometerns enkät visar att många av årets blivande studenter tänker festa oavsett vad restriktionerna säger. Arkivbild.

Förra årets studenter på Nacka gymnasium fick springa ut och mötas av max två personer för att inte skapa trängsel. Ungdomsbarometerns enkät visar att många av årets blivande studenter tänker festa oavsett vad restriktionerna säger. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-27 19:40

– Jag tror att det blir rejält mycket mer festande än förra året, säger Ulrik Hoffman, vd för företaget Ungdomsbarometern som gör undersökningar om unga.

Åtta av tio ungdomar som slutar gymnasiet planerar att festa på studentkvällen och hälften tänker göra det oavsett vad rekommendationerna säger. Förra året var mindre än en fjärdedel beredda att trotsa rekommendationerna.

Karin Tegmark Wizell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, ser ett behov av att påverka ungdomar att festa smittsäkert.

– - Vi alla måste hjälpa ungdomarna att göra det här på ett klokt sätt och få dem att inse konsekvenserna och att de utsätter föräldrar och andra nära för smitta.

För att förhindra stora folksamlingar finns ett specifikt verktyg att använda sig av.

– - Man kan ha vistelseförbud för vissa platser så att unga inte kan samlas, säger Karin Tegmark Wizell.

Oroliga för anhöriga

Hon lyfter också att det är viktigt att inte träffa andra som man inte umgåtts med tidigare utan fortsätta begränsa sina kontakter.

Över åtta av tio planerar att ha en studentmottagning, hälften av dem oavsett vad restriktionerna säger. Den typen av arrangemang tyder på att även föräldrar och vårdnadshavare är med på att trotsa riktlinjerna.

Förra året var det vara 16 procent som planerade att bryta mot restriktionerna för att ha studentmottagning.

En aspekt som Ulrik Hoffman tror har betydelse är att allt fler nu är vaccinerade, vilket betyder att man tre veckor efter första dosen kan träffa människor från olika hushåll inomhus.

Samtidigt som ungdomarna svarat att de inte tänker följa rekommendationerna, uppger sju av tio att de är oroliga för att anhöriga ska bli sjuka.

Föregå festnorm

– Förra året hamnade man lite fel i kommunikationen kring studenten. Högstadieeleverna gick till skolan som vanligt och treorna fick inte ens träffas en sista gång. De blev väldigt ledsna över det. Många känner nog nu i år att de inte vill ha det som sina äldre kompisar förra året, säger Ulrik Hoffman.

Studenten är en väldigt stark ritual och något de flesta i Sverige kan relatera till, menar han. Undersökningen visar en stark vilja att fira och risk att många samlas i stora grupper.

Ulrik Hoffman på Ungdomsbarometern vill se snabba åtgärder.

– Man måste komma ut med information om studentfestandet innan det blivit norm, nästa vecka drar det igång. Ska man göra något så ska man göra det nu.

Krogen bättre

Samtidigt kommer nu beskedet från regeringen om att krogar får hålla öppet till 22.30 och servera alkohol fram till 22.00 från tisdag 1 juni.

TT: Hade det inte varit idé att vänta med det till efter studentfirandena?

– - Det är för- och nackdelar på en krog, där kan man kan göra tillsyn och man har övat för att ha bättre organisation och förhindra trängsel. Det kan vara bättre att vara där än att gå hem till kompisar inomhus, säger Karin Tegmark Wizell.

Ungdomsbarometerns enkät har besvarats av 3 424 personer i åldrarna 15 till 24 år under perioden 11 maj till 17 maj. Antalet gymnasieelever var 1 324 stycken, varav ungefär 500 sistaårselever.

Smittspridning bland unga under pandemin

Folkhälsomyndighetens statistik över smittspridning onsdag 26 maj.

Totalt har omkring 180 000 personer i åldersgruppen 20 till 29 år testat positivt för covid-19. Bland dem mellan 10 och 19 år har ungefär 140 000 testat positivt.

Strax under 200 personer i åldern 20–29 år har fått intensivvård för covid-19 och knappt 45 personer i åldern 10 till 19 år.

20 personer i åldern 20 till 29 år har avlidit med covid-19 och fem personer i åldern 10-19 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Tips för smittsäk(rare) studentmottagning

Hur många kan vi vara på studentmottagningen?

Det finns ingen exakt siffra att förhålla sig till. Tills vidare gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att avstå från större sociala sammanhang med personer utanför sitt vanliga umgänge. Ju färre som samlas desto bättre.

Men om vi ändå vill fira utanför familjen?

Då gäller det att ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Träffas helst utomhus, och håll så stort avstånd som möjligt till varandra. Det är särskilt viktigt att undvika att vara nära varandra om det är trångt och ni ses under en längre tid.

Vad gäller om vi hyr en festlokal?

Då gäller reglerna för privata sammankomster, vilket i dag innebär att högst åtta personer får samlas. De reglerna kommer som det ser ut i dag inte att ändras den 1 juni. Den som bryter mot reglerna och anordnar en stor fest kan få böter.

Reglerna för privata sammankomster gäller bara om man hyr en kommersiell lokal eller av exempelvis en förening, inte om festen är hemma.

Kan vi bjuda obegränsat antal vaccinerade personer?

Personer som har vaccinerats med en första dos – och där tre veckor har gått efter första sprutan – kan träffa människor från några olika hushåll och även inomhus, förutsatt att de inte träffar folk som har symtom.

Vaccinskyddet är inte hundraprocentigt så Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man även i fortsättningen ska tänka på att skydda riskgrupper.

Kan vi ha buffé?

Det finns förstås inget förbud. Grundrådet är att bjuda på mat och dryck så smittsäkert som möjligt. Helst utomhus om det går så att gästerna kan hålla avstånd och inte behöver trängas.

Ska vi ge några förhållningsregler i inbjudan?

Valfritt förstås, men man kan påminna om att gäster som känner symtom eller är sjuka ska stanna hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!