Smittskyddsläkare, handel och andra berörda har haft helgen på sig för att ge synpunkter på Folkhälsomyndighetens förslag till nya nationella regler för att stoppa smittspridningen av covid-19.
Från den 14 december ska de allmänna råden och föreskrifterna ersätta de lokala råd som gäller i dag. Och de ska också ligga till grund till de julrekommendationer som är tänkta att presenteras under tisdagen.
I förslaget säger FHM att du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets.
Men i nästa stycke ges ändå möjlighet att träffa fler. Där sägs att om du träffar människor utanför din mindre krets, så ska det helst ske utomhus.
– Vi tycker att det ska vara tydligt -- ska man träffa personer utanför sin mindre krets eller ska man inte göra det? säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Stockholm.
– Vi vill att FHM förtydligar detta, så att det inte blir möjligt att tolka på olika sätt.
Region Stockholms råd i dag är att umgås i sin sociala bubbla, alltså med dem du bor med eller ett par nära vänner om du bor ensam.
Det är även så FHM definierar "mindre krets" .
Reseavrådan i dag
I Jämtland-Härjedalen välkomnar smittskyddsläkarna att FHM skärper tonen och ändrar tilltalet till "du ska".
Där, och i andra skidlän, avråds invånarna i dag från att göra onödiga resor. Men i de nya nationella råden finns inga reserestriktioner.
Annika Ersson, smittskyddsläkare i Jämtland-Härjedalen, önskar sig inte tuffare restriktioner, trots att länet kan räkna med besökare från alla håll i landet under jul och nyår.
– Att resa med sitt vanliga umgänge till fjällen innebär ingen ökad smittrisk i sig. Men förutsättningen är att inte träffa nya personer på resan, utan att endast umgås med sitt resesällskap och se till att hålla avstånd och agera hänsynsfullt på allmän plats, säger Annika Ersson.
I Dalarna säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom att huvudsaken är att FHM ger besked i tid, så att det går att planera.
– Vi får förhålla oss till det som gäller och göra det bästa av situationen, så att det blir så säkert som möjligt, säger han.
– Vi har haft möjlighet att förbereda oss på ett helt annat sätt nu än vad vi hade i våras inför påsken, eftersom det var en ny sjukdom då.
Kan testa fler
Bland annat har vårdcentraler och sjukhus i regionen kraftigt ökat testkapaciteten inför skidsäsongen och smittskyddsläkarna har diskussioner med butiker, skiduthyrare och restauranger. Någon afterski blir det inte tal om.
– Vi har förståelse för att folk vill kunna fira jul och kunna resa, och att man i dessa tider har ett behov av att få röra på sig, men det är viktigt att det görs på ett säkert sätt, säger Anders Lindblom.