– Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta, säger generaldirektören Johan Carlson.
Folkhälsomyndigheten ser en tydlig nedgång i antalet personer som bekräftats vara smittade av viruset, särskilt när det gäller de mildaste fallen. Färre behöver intensivvård och kurvan över antalet avlidna går stadigt nedåt.
Men trots att utvecklingen pekar åt rätt håll, talar myndigheten om en hög risknivå.
– Vi har fortfarande en omfattande smittspridning, även om den sker i grupper som inte riskerar att bli allvarligt sjuka. Men det riskerar att spilla över på riskgrupper, säger Johan Carlson.
Det är alltså inte läge att slappna av än, framhåller Johan Carlson. I dagsläget ser man en spridning som till stor del finns bland yngre människor, som inte ingår i någon av riskgrupperna.
Oberäkneligt virus
Till stora delar tycker han ändå att Folkhälsomyndighetens råd fungerar bra. Visst finns det platser, situationer och dagar då det blir större trängsel, men de flesta ser ut att hålla avstånden, tycker han. Fast smittans karaktär gör att det är viktigt att fortsätta följa restriktionerna, förklarar han.
– Det är så oberäkneligt, för det här coronaviruset är ju en typ av klustersmitta. Har man otur och får en spridning samtidigt som man inte håller restriktionerna, ja, då kan det gå riktigt illa.
Folkhälsomyndigheten kommer även fortsättningsvis att hålla fast vid de nuvarande restriktionerna, och Carlson spår att regeln som begränsar folksamlingar till 50 personer kommer att vara i kraft hela sommaren.
– Att vi har en tillsynes förbättrad situation innebär inte att det här är över. Vi har en lång väg kvar, säger han och upprepar råden om att stanna hemma om man är sjuk, avstå sociala sammanhang och hålla avstånd till andra.
Andra våg
Folkhälsomyndigheten har gjort prognoser för en eventuell andra våg till hösten som bygger på mindre utbrott, som redan kommit i flera länder.
– I huvudsak har vi räknat på den här typen av utbrott inne i landet eller utifrån, då resandet utifrån kommer igång.
Det skulle kunna innebära ett ökat tryck på vården under sensommaren, förklarar han.
Det senaste dygnet har ytterligare 18 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Det totala antalet avlidna uppgår till 5 500 personer enligt Folkhälsomyndigheten. Antalet bekräftat smittade är 74 333 personer, vilket är 475 fler än i onsdags.
Enligt Socialstyrelsen ser sjukvården en fortsatt hög men avtagande belastning. Det finns drygt 600 lediga intensivvårdsplatser runt om i landet, och myndigheten uppger att förmågan att hantera ett eventuellt ökat behov är god. Från mindre regioner där man väntar sig en intensiv turistsäsong rapporteras dock en viss oro inför sommaren.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att tillsammans med Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) göra en kunskapsöversikt för patienter med långdragna symtom, berättar Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen. Syftet är att få fram mer kunskap om både diagnos och behandlingsmetoder.
– Det som är viktigt är att hitta metoder för att se att det inte är någon annan sjukdom som ligger bakom de långvariga symtomen så att patienter får rätt vård, säger han.