Den nedgång som synts under ett antal veckor är bruten – inte bara i Sverige utan på global nivå, säger Anders Tegnell under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff. Det är ett orosmoment, konstaterar han, och lägger till att det finns antydan till samma utveckling även på EU-nivå.
– Det finns ett antal länder i Europa som verkar vara i samma fas som Sverige, att det gått ned men inte lika mycket som tidigare, och att det nu börjar vända upp igen. Så det är uppenbart att vi har en besvärlig situation med stora risker de närmaste veckorna.
Med anledning av sportlovet som pågår i en del av landets kommuner uppmanar Folkhälsomyndigheten återigen sportlovsfirare att resa säkert och undvika nya kontakter.
Res försiktigt
– Det är viktigt att de genomförs på ett smittsäkert sätt, säger Anders Tegnell.
– Du måste tänka på att du måste kunna isolera dig om du blir sjuk.
Utöver det ska man agera som om man vore i sin hemkommun – skapa inga nya kontakter och undvik trängsel.
Tegnell påminner även om vad som gäller för personer som återvänder till Sverige efter en utlandsresa. Man ska testa sig direkt när man kommer hem, och återigen på dag fem.
– Det är viktigt att också hålla sig hemma de första sju dagarna, eftersom det första testet inte kan garantera att du inte har smittats utomlands, säger Anders Tegnell.
Skiljer mellan regioner
Den uppgång i virusspridning som sker nu är inte lika dramatisk som under november–december, men tyvärr lär uppgången fortsätta även denna vecka, enligt Tegnell.
– Men det är ganska stora skillnader mellan olika regioner.
Även vad gäller vårdtrycket ser man att belastningen ökar. Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, beskriver det i nuläget som en platåfas.
– 1 300 personer vårdas på sjukhus och det ökar.
Det finns 642 disponibla intensivvårdsplatser med respirator, varav 525 är belagda. Av dem utgörs 233 av personer med covid-19.
– Det är åtta personer fler än förra veckan, säger Iréne Nilsson Carlsson.
Fem dödsfall
Över 450 000 personer har nu fått åtminstone en dos coronavaccin, och av dem har 235 275 personer fått två doser.
Allra högst täckningsgrad finns på särskilda boenden för äldre, där 83 procent av de boende fått en dos och 70 procent har fått båda doserna. Effekterna av det börjar nu synas, säger Anders Tegnell.
– Ökningen av antal fall sker framför allt bland personer under 65 år. Bland personer på säbo minskar antalet fall och antalet dödsfall. Det är en kombination av en minskad smittspridning under en period tidigare men också en vaccineffekt.
Alla tre vaccin som nu används i Sverige har en väldigt hög skyddsnivå, säger Tegnell.
– Så här finns ju en fantastisk möjlighet att påverka fortsättningen av den pandemi vi befinner oss i, säger han.
Sammanlagt har 12 798 smittade personer avlidit i landet, fem nya fall rapporterades in under torsdagen. Totalt 652 465 personer har i Sverige bekräftats smittade av covid-19.