Smittspridningen har ökat i flera veckor, men på nationell nivå var ökningen mindre mellan vecka 8 och 9 än den var mellan vecka 7 och 8, berättar Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.
– Det är en positiv signal om att det kanske redan är på väg att vika av och att vi får en avtagande smittspridning eller en platå nationellt, säger hon.
Dock kommer framtidsspaningen med en stor brasklapp.
– Det är egentligen för tidigt att säga. Vi vet inte än. Det ser bättre ut, men det kan lika gärna sticka iväg igen, fortsätter hon.
FHM: Coronaregler fungerar
Oavsett vad som händer med smittspridningen framöver ligger coronarestriktionerna just nu på en lagom nivå, enligt Sara Byfors, som hänvisar just till den avtagande takten i smittoökningen.
– Det visar att våra åtgärder på plats fungerar, säger hon.
Men någon särskild coronarestriktion vill enhetschefen inte peka ut som särskilt betydande för utvecklingen. I stället vill hon lyfta kommunikationen.
– Det är nog svårt att säga att det är maxantalet på 500 personer i varuhus eftersom det infördes i lördags. Jag tror snarare att det är hela budskapet med att hålla avstånd, och en större medvetenhet om att pandemin inte är över. Innan gick det bra, kurvan gick neråt, och då slappnade man nog av lite. Men sen får man andra signaler, kanske känner man någon som blir sjuk och förändrar sitt beteende igen.
"Hallänningar inte sämre"
Även om Folkhälsomyndigheten ser positiva tecken i det nationella virusläget skiljer sig situationen mellan regionerna. Bland annat ligger Gävleborg, Halland och Norrbotten över rikssnittet, medan det går bättre för exempelvis Skåne.
De nya virusvarianterna är ojämnt spridda över landet, men det finns inget entydigt svar om varför det ser så olika ut, enligt Sara Byfors.
– Jag tror inte att hallänningar beter sig sämre än skåningar. Det kan till exempel vara så att smittan kommer in i miljöer där den inte varit tidigare, säger hon.