FHM: Snabb och positiv utveckling i Sverige

Det senaste dygnet har nio personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Relativt få nya fall upptäcks, och endast ett par patienter om dagen läggs in på iva. –Allt detta talar för en snabb, positiv utveckling i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt har 5|676 smittade personer har avlidit i landet. Arkivbild.

Totalt har 5|676 smittade personer har avlidit i landet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-23 14:05

Totalt 5 676 smittade personer har nu avlidit i landet. Sammanlagt har 78 763 personer bekräftats smittade, 259 fler än i onsdags.

Siffrorna för världen i stort ser fortsatt dystra ut – antalet nya fall fortsätter att slå nya rekord – men i Sverige fortsätter den positiva trenden.

– Det är få allvarliga fall och även få nya lindriga fall, säger Anders Tegnell.

Han understryker att det dock inte innebär att rekommendationerna kan börja släppas.

Tegnell nämner vikten av att fortsätta smittspåra, framför allt i vissa miljöer. Men det ska alltid ske vid smitta inom hälso- och sjukvård samt omsorg. Folkhälsomyndigheten har nu publicerat ett nytt underlag för hur regioner ska arbeta med smittspårning, där det tydliggörs hur arbetet ska prioriteras, säger Tegnell.

Många lediga iva-platser

Totalt vårdas i dag 58 patienter i Sverige på iva med covid-19, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen. Det är många lediga platser på iva, eftersom regionerna inte har dragit ned i samma takt som antalet inläggningar har minskat.

– Vi ser fortfarande en minskande trend i de flesta av regionerna. Endast enstaka patienter har skrivits in på iva senaste veckan.

Ingen kommun rapporterar längre över en procent av smitta på boenden, trots ökad testning.

– Även i kommunerna ses en väldigt positiv utveckling, säger Thomas Lindén.

"Ingen rätt att besöka"

Gällande undantag för besöksförbuden på äldreboenden vid positivt antikroppssvar säger Lindén:

– Kommuner rekommenderas att planera för säkra besök, antikroppar kan vara ytterligare en grund när besök inomhus är aktuellt. Man kan bara bli aktuell för det om de äldre inte kan få besök utomhus.

Det är verksamheterna själva som beslutar om undantagen, understryker han.

– Ingen besökare har rätt att besöka äldreboenden. Men verksamheterna har samtidigt ett ansvar att upprätthålla de boendes sociala kontakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!