FHM söker efter muterat virus i Sverige

Regeringen har infört inreseförbud frÄn Storbritannien och Danmark för att förhindra att det muterade virus som upptÀckts i lÀnderna sprids i Sverige. Nu undersöker FolkhÀlsomyndigheten om det redan finns hÀr.

Regeringen aviserade pÄ mÄndagen att grÀnsen mot Danmark och Storbritannien stÀngs, för att förhindra spridning av det nya muterade viruset.

Regeringen aviserade pÄ mÄndagen att grÀnsen mot Danmark och Storbritannien stÀngs, för att förhindra spridning av det nya muterade viruset.

Foto: Johan Nilsson/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-12-22 16:05

FolkhÀlsomyndigheten koncentrerar nu sina analyser av provtagningarna till de prover som kommer frÄn personer som kan förmodas ha smittats av det muterade viruset.

– Vi samlar in ytterligare prov frĂ„n förra veckan för att se hur förekomsten sĂ„g ut dĂ€r, och tittar extra noga pĂ„ prover frĂ„n personer som varit i Storbritannien. Vi förvĂ€ntar oss preliminĂ€ra resultat inom en vecka, sĂ€ger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef pĂ„ FolkhĂ€lsomyndigheten.

Viktigt att vinna tid

Sverige samarbetar med andra lÀnder för att ta reda pÄ sÄ mycket som möjligt om den nya virusvarianten.

– Det finns en stĂ€ndigt pĂ„gĂ„ende dialog genom WHO och ECDC för att kartlĂ€gga var varianten har spridits och ge oss en förstĂ„else för hur smittsam den Ă€r. Om den Ă€r 70 procent mer smittsam kommer det vara vĂ€ldigt svĂ„rt att hindra spridning. Nu Ă€r det viktigt att vinna tid, speciellt nĂ€r vaccinet Ă€r sĂ„ nĂ€ra, sĂ€ger Karin Tegmark Wisell.

Exakt varför, och pÄ vilket sÀtt, den nya virusvarianten Àr mer smittsam vet man inte tillrÀckligt mycket om Ànnu, förklarar Karin Tegmark Wisell.

– Det kan vara sĂ„ att virus binder lĂ€ttare till mĂ€nniskan, och att det dĂ„ krĂ€vs mindre mĂ€ngd virus för att bli smittad. Det kan ocksĂ„ vara sĂ„ att viruset vĂ€xer snabbare, sĂ€ger hon

SvÄrt att motverka

Än finns det inga tecken pĂ„ att viruset kommit in i landet, men det Ă€r heller inte klart hur lĂ„ng tid det kan ta innan viruset upptĂ€cks.

– Det beror pĂ„ omfattningen. Om det funnits nu borde vi veta det. Vi följer de diagnostiska systemen, och vi ser inte tecken pĂ„ det nu, sĂ€ger Karin Tegmark Wisell.

TT: Om den nya virusvarianten kommer in i landet, rÀcker de ÄtgÀrder som vi vidtagit i Sverige till dÄ?

– Det Ă€r kontakterna som Ă€r avgörande. Om det krĂ€vs mindre smittdos sĂ„ Ă€r det svĂ„rt att motverka. DĂ„ kan det krĂ€vas att det inte sker nĂ„gon kontakt alls. Men det Ă€r vĂ€ldigt spekulativt, sĂ€ger Karin Tegmark Wisell.

TT: Ska det tolkas som att vi dÄ gÄr mot en total nedstÀngning?

– Det sa jag inte. Vi fĂ„r lĂ€ra oss mer innan vi vĂ€ger effekterna mot kostnaderna, och ta ett balanserat beslut.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!