FHM stöder vaccin för vissa barn

Folkhälsomyndigheten anser att vaccination mot covid-19 kan vara bra för vissa grupper från 16 års ålder. Det gäller barn med olika kroniska tillstånd.

Vissa unga personer ska vaccineras trots att de inte fyllt 18. Arkivbild.

Vissa unga personer ska vaccineras trots att de inte fyllt 18. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-29 14:39

Den vaccinationsplan som finns nu inkluderar den vuxna befolkningen, alla från 18 år. Men nu ger Folkhälsomyndigheten stöd till Barnläkarföreningens rekommendationer om att vissa patientgrupper mellan 16 och 17 år också bör vaccineras.

"Folkhälsomyndigheten stöder föreningens rekommendation om vaccination av dessa grupper av ungdomar med Pfizers/BioNTechs vaccin Comirnaty som är godkänt från 16 år. Detta rekommenderas om möjligt att genomföras under fas 3 och tidigt i fas 4", skriver myndigheten på sin hemsida.

Det handlar om en liten grupp barn med bakomliggande kroniska tillstånd som har en ökad risk att bli allvarligt sjuk i just virusutlösta luftvägsinfektioner.

Barn har enligt myndigheten generellt en lägre risk än vuxna att drabbas av allvarlig covid-19, enligt den kunskap som finns. Det finns inga definierade riskgrupper för svår covid-19 bland barn och unga. Folkhälsomyndigheten bevakar frågan fortlöpande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!