Resandet från Sverige ökar, och med det riskerna för svenskar att smittas utomlands. Under torsdagens presskonferens lyfte statsepidemiolog Anders Tegnell särskilt den ökade smittspridningen i delar av Europa.
– I ganska många länder i Europa har vi nu en stor spridning som man måste ta med sig och tänka på när man reser dit. Både för risken att bli smittad, men också för att man med hög sannolikhet kommer hamna i diverse olika åtgärder som man måste leva med i de länderna, säger Anders Tegnell.
Han påminner också om att UD fortfarande avråder från resor utanför Europa.
Ökad smittspridning
Flera länder som tidigare inte drabbats hårt, som Grekland och på västra Balkan, ser nu ökad smittspridning. Även hårdare drabbade länder som Spanien och Frankrike ser lika många nya bekräftade fall nu som under de värsta perioderna under våren.
Men det faktum att dödsfallen i dessa länder är betydligt färre nu än i våras pekar på att det snarare är en utökad testning som ligger bakom ökningen – och att smittspridningen under våren i själva verket var betydligt högre än vad som fångades upp i testningen.
Folkhälsomyndigheten tror inte att risken för en större andra smittovåg är lika stor i Sverige.
– Vi har en annan situation i Sverige än i andra länder i Europa eftersom vi inte går från en nedstängning av samhället till ett återöppnande, säger Anders Tegnell.
"Fortsatt lugn utveckling"
Därför kommer vi antagligen inte att se samma utveckling i Sverige som i övriga Europa, enligt statsepidemiologen som anser att vi här i stället ser en annan kontinuitet och stabilitet.
– Det viktigaste är att människor som kommer hit får informationen att vi inte är ett öppet samhälle utan också har restriktioner, även om frivilliga.
Under torsdagen rapporterades ytterligare en person med bekräftad covid-19 död i Sverige. Därmed har 5 843 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 86 194 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.
– I Sverige har vi en fortsatt lugn utveckling. Man kan möjligtvis ana en liten ökning den senaste veckan, men då har vi också ökat provtagningen, säger Anders Tegnell.
Ser över råd till äldre
Risken att smittas inomhus är fortsatt låg, enligt Anders Tegnell, under förutsättning att man håller avstånd och inte träffas när man känner sig sjuk.
– Jag tror att man i de allra flesta boenden kan hitta sätt att träffas inomhus under säkra former, säger han.
Enligt Tegnell tittar Folkhälsomyndigheten just nu på att ta fram tydligare råd gällande att träffa exempelvis äldre.
– Jag tror att en del har tolkat restriktionerna strängare än nödvändigt.